Ще получи ли търновец рекордно обезщетение от 500 000 лв. затова, че 4 години живее с куршум в главата? Това ще решава Окръжният съд в старата столица през 2018 г. Делото срещу стрелеца тръгна през декември след продължително разследване, а оцелелият по чудо Тихомир Иванов бе конституиран като частен обвинител и граждански ищец. 42-годишният мъж е инвалид и живее с 200 лв. пенсия.

Среднощният пиянски екшън, след който двама попаднаха в болницата с огнестрелни рани в главата, се разигра на 14 декември 2013 г. Бивш военен гръмна от упор с "Макаров" своя нападател и после опита да се самоубие. Търновските неврохирурзи успяха да върнат към живот и двамата с уникални операции.

4 години по-късно стрелецът Александър Кънев е обвинен за това, че на улица "Охрид" в старата столица направил опит умишлено да умъртви Тихомир Иванов, като го прострелял от непосредствена близост в областта на лявото слепоочие.

Куршумът го пронизал в лява челна област на главата, представляващо общо разстройство на здравето, опасно за живота, и засядане на проектила в тъканта на главния мозък. Деянието е извършено от Александър Кънев при превишаване пределите на неизбежната отбрана, изразяващо се в явно несъответствие между характера и опасността на нападението.

В злополучната нощ Тихомир бил с приятели в бистро на ул."Ниш". Към 1,30 ч. компанията си тръгнала. По същото време Александър и приятелката му се прибирали към дома си. При разминаването с групата, обвиняемият се обърнал към шумната компания и ги попитал дали говорят за тях, при което пострадалият отговорил утвърдително. След размяната на реплики, пострадалият се нахвърлил върху обвиняемия и двамата се сбили. Александър Кънев бил съборен на земята, блъскан и ритан от тримата мъже от групата. Хора от бистро излезли и разделили биещите си.

Докато приятелката помагала на Александър да се изправи, пострадалият тръгнал да го напада отново. Виждайки го, обвиняемият се опитал да избяга, но Тихомир Иванов го последвал. Бягайки, Александър Кънев викал: "Махай се, остави ме", "Полицай съм, имам пистолет, махни се". Извадил от чантичката пистолета си, заредил патрон и, вървейки назад, произвел два–три изстрела, насочени към уличното платно, като продължавал да вика "Махай се". "Ти на полицай ли ми се правиш", афектиран отвърнал Тихомир и се нахвърлил върху него. Тогава Александър произвел изстрел в лявото слепоочие на Тихомир и той паднал на земята. Веднага след това обвиняемият насочил пистолета към главата си и се прострелял в дясното слепоочие.

Уплашени, приятелите на Тихомир бързо напуснали мястото, без да видят какво е състоянието му. Останала приятелката на обвиняемия, която се обадила на тел.112 да извика линейка. Двамата простреляни мъже били приети по спешност в реанимацията с опасност за живота, в състояние на медикаментозна кома, на командно дишане и с тежки черепно-мозъчни травми.

Сега се изправят един срещу друг в съдебната зала./24chasa.bg