Здравето и благоденствието през годината идват на 6 януари с празника Йордановден, наричан още Богоявление. Този празник има различни имена в различните области на страната, като някои от тях са Кръстовден, Водици или Водокръщи.

Поверието на този ден гласи, че всеки, който иска да е здрав и щастлив през цялата година, се окъпва или се измива в морето или в реката. Това се случва най-често с ритуалното хвърляне на кръста във водата. Ритуалът символизира кръщаването на водата и напомня за това, че Исус Христос е бил кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

За този ден отсега се готвят най-смелите бургазлии. Те ще премерят сили и ще покажат на останалите бързина и плувни умения, за да извадят кръста от бурните води и да получат благословията на местното духовенство.

Ритуалът по спасяване на светия кръст ще започне в 12.00 часа от Моста, но преди това всички желаещи да премерят сили с ниските градуси на зимното море трябва да имат навършени 16 години и да се запишат за участие на моста преди самия ритуал на 6 януари. Записването, както всяка друга година, ще се извършва само срещу представяне на лична карта, документ за актуален медицински преглед и подписване на декларация, с която поемат отговорност за здравословното си състояние.

Честванията на Йордановден ще започнат още в 09.00 часа в храм "Св. Св. Кирил и Методий", където бургаското духовенство ще отслужат празнична света литургия.

По стародавна традиция на 6 януари се освещават военните части и бойните знамена на българската армия. Ритуалът бележи началото си през 917 г., когато преди битката при Ахелой е извършен първият водосвет. Освещаването на бойните знамената на Военен гарнизон-Бургас ще бъде от 11:00 часа на площад "Св. Св. Кирил и Методий".

Шествието за спасяване на светия кръст ще започне в 11.30 часа от площад "Св. Св. Кирил и Методий" и ще премине по ул. "Св. Св. Кирил и Методий" до Приморски парк и Моста. Началният час на ритуала с кръста ще бъде в 12.00 часа.

След изваждането на кръста бургазлии ще отдадат почит към революционното и родолюбиво дело на Христо Ботев. Венци и цветя ще бъдат положени пред паметника на поета в Морската градина в 12.30 часа на 6-ти януари, когато честваме и 170 години от рождението му.

В 13:00 часа в галерия "Богориди" /ул. "Ал. Богориди" №48/ ще бъде открита традиционната изложба на тримата бургаски художници, носещи името Йордан - Йордан Маринов, Йордан Петров, Йордан Ангелов. Общата им експозиция този път е с името "Багри на Богоявление".

П Р О Г Р А М А

ЙОРДАНОВДЕН /БОГОЯВЛЕНИЕ/

и

170 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО

НА ХРИСТО БОТЕВ

06 януари (събота)


9:00 часа

храм "Св. Св. Кирил и Методий"

Празнична Света Литургия по повод Йордановден

(Богоявление)

11:00 часа

площад "Св. Св. Кирил и Методий"

Освещаване на бойните знамена и водосвет за здраве на българското войнство от гарнизон Бургас

11:30 часа

площад "Св. Св. Кирил и Методий", ул. "Св. Св. Кирил и Методий"

до Приморски парк - Моста

Литийно шествие за спасяване на Светия кръст

12:00 часа

Приморски парк - Моста

Спасяване на Светия кръст

12:30 часа

Паметник на Христо Ботев в Приморски парк

Тържествен ритуал по полагане на венци и цветя по повод 170 години от рождението на Христо Ботев


13:00 часа

ул. "Ал. Богориди" № 48

Галерия "Богориди"

Изложба "Багри на Богоявление"

Йордан Маринов, Йордан Петров, Йордан Ангелов