Три вълка са засечени да бродят край култовия морски курорт Синеморец и гранично Резово. За това съобщиха местни жители. Вълците били видени на камери от ловците, които оттогава бродят из ловните полета наоколо, но все още не са ги срещнали и не са отстреляли нито един, пише "Труд".

Трите вълка са засечени от камери конкретно в Резовското землище.

По- навъртре в Странджа планина, тази година няма сигнали за глутници, за разлика от миналата. Сега вълците се навъртат край странджанските селища, които са близо до морето. Обяснението на авджиите е, че там ловните полета са пълни и с крави на местните хора, а е и по топло заради морето.

През студените зими, глутниците са основно край селата Богданово и Алаген, в Странджа.

12 телета и 400 килограмов бик бяха убили вълци през май тази година. Вълците тогава пак бяха засечени от камери в местността „Гогово нивище“ край Малко Търново. Тогава ловците коментираха, че вълците може да са дошли от южната ни съседка, а после след направата на оградата по границата, не можели да се върнат обратно. В края на май те ставали по смели в нападенията си, защото тогава отглеждали малките си. Освен това в европейската част на Турция били разселени над 100 хищника, в развъдници в Анадола, но поради липса на местообитания дошли у нас, затова се предполагало, че това са анадолски вълци.

През 2009- та например, в Богданово, ловците убиха три вълка, а местният кравар им дари теле за благодарност.

В пусията им влязла цяла група – глутница от 7 вълка, организаторът на лова видял хищниците и стрелял по тях. Глутницата се разбягала и ловците успели да убият един мъжкар, 6-годишна вълчица и вълче на 1 година.

Богданово е село в сърцето на Странджа планина, в община Средец, над Вълчановото ханче.

Пак същата година край друго странджанско село – Граматиково, четири вълка излезли срещу един ловец. Той отстрелял два и ранил единия.

Миналата година, на пусията за диви прасета, пак в същия район, авджоиите отстреляха два вълка. За благодарност, че са отървали хората от набезите на хищниците, фермерът Жеко Николов поканил ловната дружинка на печено агне.