Зрелищни акции, които всяваха респект, а някои предизвикваха десетки да снимат с телефоните си, белязаха Бургас и тази година. Някои от тях сложиха отпечатък дългосрочно, други бързо бяха забравени. Въпреки че бяха вложени всички сили и средства за провеждането им, част от тях останаха само за публиката. Полицаи с качулки, с оръжие не са всекидневна гледка, затова ви и предлагаме да си припомним най-зрелищните операции на полицията през изминаващата година. Вие сами си направете изводите докъде са стигнали обектите на спец операциите.

Помните заложническата драма в ж.к. "Славейков"?

Бащата Мартин Жеков, който денонощие държа на крак полицаите и жителите на блок 51 в бургаския ж.к. „Славейков“ на 21 юни т.г. В драматичната вечер е бил подаден сигнал за семеен скандал в жилището на 4-тия етаж в 18-етажния блок, при пристигането на полицаите, вратата е била отворена от жената, с която Мартин живее на семейни начала - Петя. Тя викала за помощ, била уплашена и казала, че той ги заплашва, че ще убие нея и детето им. Служителите успели да я издърпат на безопасно разстояние.

В лявата си ръка бащата държал детето, а в дясната – нож с 10 см. острие. След това заплашил, че при опит да му вземат детето - ще скочи с него през терасата. Казал, че има пистолет и затворил вратата. Тогава блокът изглеждаше като пред военно положение. Няколко полицейски коли, 3-4 пожарни, оранжевият автомобил от бившата „Гражаданска защита“, син микробус със спец полицаи обградиха 18-етажната сграда. Всички видове специализирани за бързо реагиране служби бяха вдигнати на крак. Операцията продължи 20 часа и се отигра като в американски екшън сериал. Жителите на района станаха свидетели на сюжет, сякаш писан в Холивуд. Полицаи имаше до всяко дръвче, до всеки съсед, психолози положиха небивали усилия да накарат буйния татко да пусне детето си. Спец полицаи с жилетки чакаха команда, за да влязат в жилището, акцията се ръководеше лично от директора на ОДМВР старши комисар Калоян Калоянов. Дилемата беше наистина драматична: Ами ако се случи нещо с държаното от Мартин дете? Полицаите постъпиха професионално като по филмите и на следващия ден изведоха Мартин, а 3-годишното детенце и баба му бяха невредими.

Няколко месеца по-късно Бургаският районен съд го осъди на пробация заради заплахите срещу трима старши полицаи от „Охранителна полиция“ към Второ РУП. Той е признат за виновен за отправените реплики „Имам огнестрелно оръжие и ще го използвам срещу първия, който влезе в дома ми“, както и „Ще заколя и него, и себе си!“. Мартин ще трябва да се явява и подписва при пробационен служител 12 месеца, ще трябва да полага безвъзмезден труд в полза на обществото 200 часа годишно за срок от 1 година.

Акцията на полицията наистина беше като във филм, затова и я поставяме на първо място, независимо, че става въпрос за битов скандал. Залогът тогава, по това време беше съдбата на дете и полицията вложи целия си ресурс, за да не може да има и грам заплаха за живота му.

12 души бяха задържани на 17-ти октомври при блокада на изходите на Бургас

На изхода на града имаше КПП-та с въоръжени полицаи, които проверяват влизащите и излизащите от Бургас. Акцията беше повече от зрелищна, за нея разбраха всички пътувашщи по натоварения път към Слънчев бряг и Варна. Тя беше проведена от жандармерията и ГДБОП, а въоържените полицаи бяха като от полицейски екшън.

Множество наркотични вещества, както и боен пистолет, бухалки, модерна високотехнологична инсталация за цялостно обзавеждане на нарколаборатория, са открити по време на мащабната акция в Бургас. „Намерени са множество наркотични вещества на 8 от адресите – основно марихуана и синтетични наркотици, в процес на установяване е точното им количество. Намерени са също и боен пистолет, бухалки, ловна пушка, няколко хиляди лева и евро, везни, както и модерна, високотехнологична инсталация за цялостно обзавеждане на нарколаборатория“, заяви административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев на пресконференция в София.
В същия ден



полиция отцепи бензиностанция Petrol V , която се намира на входа на ж.к. „Меден рудник”.

На място бяха екипи на ОДМВР – Бургас, както и на Агенция „Митници”. Предполагаше се, че е открито контрабандно гориво. Бензиностанцията е отцепена с полицейски ленти. Жители на „Меден рудник”, които редовно са зареждали на нея, казаха за БургасИНФО, че от няколко дни преди това е била затворена и охранявана от два полицейски екипа.

Полиция задръсти Слънчев бряг в разгара на сезона

Полиция буквално задръсти Слънчев бряг на 16-ти август. Над 500 души – служители на заведения срещу акция „Тишина“, подета от вицепремиера Валери Симеонов и която се превърна в един от символите на лятото. Шествието тръгна от паркинга на една от най-хитовите дискотеки в комплекса - „Бедруум“, която беше сред подложените на проверка, начело на Симеонов. „Искаме си работата, кой ще ни плаща заплатата?“, масово питаха служителите, които са предимно млади хора.

Основната улица в комплекса беше блокирана. Въпреки парализирания трафик, шофьорите на автомобилите изразяваха подкрепа към служителите.

Големият взрив на емоции настъпи на 12-ти срещу 13-ти август, когато една от най-популярните дискотеки в Слънчев бряг - „Бедрум“, буквално избухна в резултат на проверки.

Месеци преди това полицията не подмина и традиционните екшън герои в Слънчев бряг – Божо Кравата и Митьо Очите

Проверени бяха управителите на всички фирми, близки до несебърския бос Димитър Желязков-Очите, извършващи таксиметрова дейност, както и служители, които се водят на работа при Божидар Кузманов-Кравата

Целта им беше гарантиране спокойствието и сигурността на почиващите в най-големия курортен комплекс преди началото на активния летен сезон. Проверени бяха сключените им трудови договори, длъжностите, на които се назначава персонала, заплащането на осигуровки, наличие на разрешителни за работа - за таксиметровите автомобили и др.

На 27-ми април
изходите на Бургас осъмнаха пред полицейска блокада. Вижте какъв беше резултата

Шестима бяха задържани за канал за мигранти, сред тях имаше и жена. Шестимата са от две групи, които посрещали мигрантите на границата, а от Дебелт и Средец им осигурявали транспорт до София.

Задържаните са били с бежанци, като в единия от случаите е оказана съпротива.

Специализираната операция е била реализирана на два етапа. Някои от задържаните в миналото са били осъждани за кражби и хулиганство. В село Черница е бил открит обявения за издирване Георги Димитров, който след отпуска не се е върнал в затвора. Там са били открити наркотици и крадени вещи. Той е бил в затвора за влязла в сила присъда, след като е карал кола, като му е била отнета книжката. Къщата в Черница не е била негова, а на мъж, който е починал.

Е, не може да подминем годината и без акция, при това супер зрелищна, пред бар „Кашмир“

в Бургас, при това с участието на Димитър Желязков- Очите.
Полиция окупира на 23-ти февруари бар „Кашмир“ на централната улица „Стефан Стамболов“ в Бургас, като обект на проверката е оцелелият и вече възстановил се несебърски бос Димитър Желязков-Очите. Той е бил в заведението, заедно с другия пострадал от неговото обкръжение при престрелката в Слънчев бряг – Николай Маринов, известен като Кольо Магарето.

В компанията им бил и бургаският бизнесмен Димитър Дженков – мъж на фолкпевицата Вероника. Те са били щателно проверени, включително и автомобилите им, както и целия антураж от гардове.

И накарая, въпреки че съобщаваме акциите в обратен ред, припомняме последната, от която чакаме резултати -

Полицията подкара погребалните агенции, и какво?

На 14-ти декемри сутринта полицията поде акция за проверка в погребалните агенции в града, за да тушира каквото и да било война в бизнеса. Проверките изглеждаха зрелищни, особено, когато беше вдигната катафалка с паяк пред офиса на агенция „Архангел Михаил“. До този момент няма обявени нередности на някоя от проверяваните пет агенции- „Аба“, „Покой“, Авона“, „Гея“ и „ Архангел Михаил“.

През цялата година имаше и много зрелищни акции на спрени автомобили, както и на измъкнати от домовете им дълъри на дрога. Дали ще разберем обаче резултатите от тях? Ще търсим, а някои ни очакват през слеващата година.