Коледно-новодишна канонада- артилерийски залпове с черешово топче, което гърми с пиратки- Това е върха в инженерната мисъл тази година. Оръдието се продава в сайтовете за електронна търговия. Цената му е 300 лева. Маркировка за съответствие, инструкция за употреба, наименование и адрес на производителя или каквито и да е специфични предупредителни текстове, свързани с безопасната му употреба, липсват. Цяла кутия със сто пиратки пак в интернет, се продава за 10 лева. Търговецът изрично у уточнил, че „бомбичките гърмят три пъти”. И тук указание как да се използват без риск, няма. Няма и институция, която да следи за търговията с пиротехника във виртуалното пространство, въпреки че още миналата седмица Държавната агенция за метрологичен и технически надзор обявиха, че съвместно с Комисията за защита на потребителите в рамките на кампанията „Безопасна Коледа”, започват засилени проверки за безопасното разпространение на пиратки и други пиротехнически изделия. Инспекциите тръгнаха от големите търговски обекти, но в същото време бизнеса с пиратки върви с пълна сила не само в интернет, но и на най-изненадващи места- в павилиончета за вестници и цигари, ученици се редят на опашки за бомбички в магазини „Всичко по 1 лев”, където крехката възраст на децата не е пречка да им продадат целия наличния асортимент от бомбички, през мачете и ножове, като на места пиротехника можело да се намери дори в аптека.

Репетициите за традиционните новогодишни „бомбардировки“ започнаха с ударно въоръжение в Бургас седмици по-рано. Наши читатели съобщават за фрапиращи случаи – „Меден рудник” е завладян от нова опасна мода- деца хвърлят пиратки в качулките на съученици, в неуместен опит за шега. Бомбички летят по всяко време на денонощието от балкони, гърмят сутрин, обед и вечер във входовете... „Блоковете са като бойно поле. Възрастните хора изпадат в паника. Това пречи на съня им, не знаят на кой да се оплачат. Домашните любимци-кучета, котета, канарчета... всичко е в стрес ”, разказват потърпевши.

От УМБАЛ - Бургас съобщиха, че в спешния център в нощта на Рождество Христово не са постъпили пострадали от пиратки. Нова година обаче още не е настъпила.