Антигероите на 2017-та година буквално взривиха общественото мнение с дръзките си и брутални постъпки. Благодарение на хората, които не можаха да приемат поведението им за нормално, се родиха едни от най-шумните съдебни процеси през изминалата година. Цялата страна знае за ритника на Живко, за болестите на Тодор, за тандема Доника и Петко. Постъпките им – признати, непростими, безсърдечни, символ на агресията, която днес ни залива отвсякъде. Скандалът с шведа Ралф придоби дори международна известност.

Най-безсърдечната кражба стана на 25-ти януари от магазин до блок 71 в бургаския к-с „Славейков”. На записа от охранителната камера се виждаше как Доника Попова, прикривана от Петко Великов, с особена дързост извършва кражбата. Жената влиза в магазина, насочва се право към кутия с дарения за болно дете, слага я в чанта и веднага излиза от магазина. Това, че двойката открадна парите за лечението на малкия Любчо, накара хиляди хора да се възмутят шумно в социалните мрежи. Няколко дни по-късно 37-годишният Петко Великов и 26-годишната му приятелка Доника Попова, и двамата криминално проявени, бяха задържани в апартамент на свой приятел в к-с „Братя Миладинови”, където се укривали.


В кутията е имало 400 лева. Интересното е, че собственикът на обекта не заявил в полицията за извършеното престъпление, като предпочел да популяризира записите от охранителните си камери в социалните мрежи, заради което полицията в крайна сметка се самосезира. Така чувството за справедливост на гражданите доведе до съдебен процес. На 12-ти декември Доника се отърва с условна присъда, а Петко получи две години и 4 месеца затвор.

В затвора отиде и друг антигерой – 25-годишният Живко Кичуков. На 9-ти май младежът скандализира обществото, след като на автобусна спирка пред бл. 61 в к-с „Изгрев” изрита в таза 3-годишната пенсионерка Виолета Караджова, счупвайки бедрото й.

Какво се случи?

Около 15.00 ч. в този ден Виолета чакала автобуса. За съжаление по същото време и Живко чакал на автобуса. Младежът седял на една от металните пейки и си пиел кафето. Виолета също седнала на пейката. Изведнъж Живко изхвърлил чашата с кафе на тротоара, заради което пенсионерката го погледнала. Живко се вбесил и й се разкрещял: „Махай се!“, „Ставай!“, „Изчезвай!“. Пострадалата се изплашила и застанала да чака автобуса права. Няколко минути след това Живко станал от пейката и без да казва нищо я ударил с крак в областта на таза. Тя паднала на земята и започнала да вика от болка. Веднага след това младежър взел камък и замахвайки с него започнал да обижда пострадалата и да ѝ се заканва, че ще ѝ счупи зъбите. Около жената се събрали няколко човека, които се развикали и подали сигнал на тел. 112. Подсъдимият се качил на следващия пристигнал автобус.

Видеото обаче е по-брутално от думите. Чакащите рейса реагират донякъде, някои обаче си ядат баничката и стоят мирно. Жените вдигат Виолета след удара, а когато рейсът идва я оставят. Заради счупената кост тя се стоварва на земята, тогава рейсът спира и всички слизат. Заради случая фейсбук завря от гневни коментари. Самият Живко, който пък се подвизаваше във фейсбук профила си с прякора Изрода в едно от последните дела заяви: „Признавам. Извинявам се, кипна ми! Но от какво точно му е кипнало не стана ясно.

Младежът бе осъден на три години лишаване от свобода.

Лятото бе изпълнено с агресия и ни показа две почти сходни ситуации под различен ъгъл. Шведът, който ритна камериерка в главата в курорта Слънчев бряг, и Тодор от Несебър, който би незрящи туристи.

На 3-ти юни 63-годишният швед Ралф Сунберг изрита брутално в главата камериерката Дияна Петкова. Видеозаписът от удара обиколи както родни, така и световни медии и възмути всички. На видеото се вижда как шведът се доближава до жената, която чисти пода, а след секунда безпричинно я рита в главата, оставяйки я да лежи в безсъзнание. Дълго време Ралф беше в ареста в Бургаския затвор и опитите му да бъде освободен под домашен арест,заради подаграта му, не успяваха.

На 18-ти юли Бургаският окръжен съд тайно пусна шведа под домашен арест. Това се случи на закрито заседание, а медиите не бяха уведомени за промяната на мярката по делото, което предизвикаголям обществен интерес.

Ралф Сунберг изкара цялото лято, запрян в х-л „Калифорния ” в Слънчев бряг. Случаят показа, че въпреки бруталността на деянието, според нашето законодателство, извършителят не можеше да получи нищо повече от глоба. В конкретния случай глоба от 4500лв. На 27-ми септември Ралф напусна България, а по-късно изплати и глобата си. След като се завърна в родината си, той беше изгонен от работа.

Младежът с „Мерцедес”-а от Несебър, който би с юмруци незрящи туристи успя да ядоса дори главния прокурор Сотир Цацаров

На 24-ти юни към 20:30 ч. младият Тодор Маринов нападна незрящи туристи на оживена търговска улица в стария град на Несебър . На видеото се вижда как автомобил се опитва да си проправи път през туристите на улицата. Той подпира групичка хора, които в това време пресичат. Те държат в ръцете си бастуни, които обичайно се използват от хора с увредено зрение. Тогава една от жените се обръща и удря стъклото на шофьорската врата.

В този момент автомобилът спира, младият шофьор слиза и със замах я удря в главата. Нападнатата жена е придружителка на туристите. А момчето е 21-годишният Тодор Маринов от Несебър. След задържането му се наложи екпертиза да установява дали условията в ареста са подходящи за него, заради високото му кръвно, проблеми с щитовидната жлеза и други физически неразположения. В крайна сметка съдът в Несебър реши след изтична на 72-часовото му задържане Тодор да се прибере у дома. Така той прекара лятото под домашен арест, а на 16-ти септември бе пуснат под гаранция от 1500лв.

Междувременно пък нападнатите туристи, които от години идвали в България, останаха обидени, а част от тях заявиха, че повече няма да се върнат в страната.

Несебър имаше още един антигерой това лято – 33-годишният Божидар Колев. През юли тий преби 13-годишната Йоана и 69-годишна жена на улица в морския град. Оказа се, че двете са поредни жертви на мъжа, многократно лекуван от психично заболяване.

Преди 3 години, в разгара на лятото, името на Божидар нашумя покрай зверския побой на французина Жозеф Людман, който беше открит от съпругата си в локва кръв на плажа в Несебър. Божидар страда от параноидна шизофрения и според специалистите е изключително агресивен и опасен. Чувал гласове, които му казвали, че е безсмъртен. Отказвал да взима медикаменти, тъй като по думите му, те го превръщали в зомби. След поредния му изблик на агресия, Божидар беше изпратен за лечение в специализираната психиатрична клиника в Царев брод, Шуменско.