2017-та година потопи в кръв и сълзи пътищата в Бургаска област, като помете животите на млади хора и преобърна съдбите на техните семейства. 16-годишният ученик Костадин Джардов, убит от джип на пешеходна пътека на главния път Созопол-Бургас , 33-годишният велосипедист Евелин Дуков, блъснат от пиян шофьор на светофара в Приморско, ученичката Анелия и нейният приятел Богомил, загинали на пътя за „Меден Рудник“, пешеходецът Христо Вавов, загубил живота си, докато пресича на грешно място - край Джъмбо, 25-годишният Валери и неговият връстник Панайот от Айтос, са само част от шокиращата поредица. Много семейства осиротяха, на моменти се питахме колко брутална може да е съдбата, след като баща, тръгнал да прибере новороденото си бебе и съпругата си се удари в дърво, изхвърча от колата на шосето и бе смазан от ТИР. Зловещите инциденти по пътищата станаха черно ежедневие. Ето част от съпрузите, синовете, дъщерите, бащите и майките, които завинаги ще останат в 2017-та година и заслужават почит. Тези случаи не са просто черна статистика, а реални човешки трагедии, за които всеки трябва да помисли преди да се качи зад волана.

На 18-ти януари 25-годишният Стоян Колев от карнобатското село Венец , който е баща на три деца, загина при жестоката катастрофа. Лекият автомобил „Мерседец”, който управлявал навлязъл в насрещното и се забил в паркиралия в другото пътно платно ТИР. Инцидентът стана на пътя край Карнобат, в района на село Искра. Младият мъж работел във винопроизводството във Венец, а хората в селото бяха буквално потресени от трагедията.

Малко след полунощ на 13-ти март майчини писъци огласиха бул. „Тодор Александров”. За първи станахме свидетели на автомобил, буквално разцепен наполовина от електрическия стълб, в който се бе забил с невъобразима скорост. В катастрофата животът си загубиха 17-годишната Анелия и нейният приятел, които се прибирали от кино към ж.к. „Меден рудник”. Когато майката на Анелия пристигна на място, телата все още бяха на асфалта, а гледката на майчината болка бе трудно поносима. Жената ридаеше: „Не мога да повярвам, че Ани я няма”.

Следобедът на 6-ти април даде началото на черна серия на една и съща отсечка. В този ден 81-годишната бургазлийка издъхна, след като беше тежко ранена при жестоката катастрофа в района срещу магазин „Джъмбо“ на излизане от Бургас към квартал Ветрен. Жената беше с множество наранявания и в кома, когато бе откарана в бургаската болница. Няколко часа по-късно, въпреки усилията на лекарите, тя почина. Възрастната бургазлийка беше най-тежко пострадала от четиримата ранени при мелето, при което три коли излетяха от пътя. Джип „Мицубиши Паджеро“, който беше най-тежко пострадал и обърнат настрани, лека кола „Мицубиши Колт“ и „Фолксваген Голф“ бяха като след каскада в нивата край шосето. Според полицията виновникът за катастрофата бе Фолксвагенът, който ударил отзад „Мицубиши Паджеро“, след което следвал и сблъсъкът с другото Мицубиши. Снимките говорят сами за това какъв е бил ужасът на пътя.

Тази година трагедиите, които ни се искаха да изтрием от пътя, сякаш никога не се бяха случвали, са наистина много.

На 2-ти юни 2-годишно дете и 43-годишна жена загинаха на пътя Ямбол-Елхово, край „Каравеловско ханче“ . 23-годишен шофьор, който управлявал лек автомобил „Ауди А4“ с бургаска регистрация, изгубил управление и се ударил в насрещно движещ се друг автомобил, управляван от 26-годишен водач. В колата с марка „Ауди“пътували жена на 43 години, момче на 2 години и 21-годишна пътничка от Бургас. При инцидента е загинало 2-годишното дете и 43-годишната жена.

Отсечката на ужасите роди нова трагедия на 24-ти юни. Резултатът от нея бе петима убити и двама ранени. Жестоката катастрофа стана около 14:00ч. малко след магазин „Джъмбо” от Бургас към кв. Ветрен. Всички жертви бяха пенсионери, връщащи се от тракийски събор. Инцидентът бе предизвикан, след като лек автомобил „Фиат Пунто”, с бургаска регистрация, управляван от 68- годишна жена, навлязъл в насрещната пътна лента от Бургас в посока София. Последвал челен сблъсък с „Рено Сценик”. Във „Фиат”-а се придвижваха две жени – на 74 и 62 години и двама мъже – на 87 и 78 години, които заедно с 68-годишната водачка загубиха живота си - четирима от тях починаха на място, а една от жените впоследствие в болницата от нараняванията си.

Същият ден черната статистика за инцидентите на пътя не спря да се увеличава, а за малко повече от денонощие жертвите станаха седем. Сред тях бе и мотоциклетистът проф. Джан Солакоглу, който бе светило в ортопедията и травматологията. След като стана ясно, че той е загинал турските медии отбелязаха, че Солакоглу,е бил и личният лекар на известни футболисти в страната като Арда Туран и Мехмет Топал.

Професорът загуби живота си при катастрофа с мотоциклет край Бургас. Деканът на медицинския факултет на университета „Малтепе”, е участвал с група мотоциклетисти в седмичен поход до България. След него, 55-годишният професор е тръгнал да се връща в страната си за Рамазан Байрам, но за съжаление не успя да се прибере.

Друга катастрофа с мотор също шокира Бургас

На 11-ти юни сутринта 30-годишен мъж почина на място, след като се заби в стената на хотел на едно от оживените кръстовища в града – на бул. „Мария Луиза“ и „Индустриална“. Според информацията тогава той не е успял да вземе завоя поради несъобразена скорост.

Денят без жертви

30-ти юни също бе тежък ден, но за щастие не записа жертви

Два автобуса се сблъскаха на натовареният път Бургас – Созопол. Инцидента стана в 9.20 часа в района на спирка „Моряк“. В единия автобус имаше груша чешки туристи, а във втория 14 души. За щастие всички бяха в стабилно състояние.

Като във филм на ужасите: Вилица на мотокар наниза колата на младо семейство в к-с „Изгрев”

Инцидент, като във филм на ужасите се разигра в бургаски ж.к. „Изгрев” на 11-ти юли. Лекият автомобил на младо семейство бе смачкан като консера от спуснатата вилица на багер. Инцидентът стана на завой до блоковете 19 и 21 в ж.к. Изгрев“. При завиване надясно, мотокар, пътуващ към строителен обект, прониза предното стъкло на автомобила. Катастрофата стана на метри от дома на семейството, които се прибираха. Младата жена изпадна в шок и крещеше на шофьора на мотокара: „Щеще да ми убиеш детето”. За щастие всички в колата бях без наранявания, но преживяха силен стрес.

26-ти юли не пожали поредния млад живот

Млад мъж загина около 23.00 ч. при катастрофа на айтоската улица „Хаджи Димитър” пред дом № 36. Заради движение с несъобразена скорост при излизане от десен завой, леката кола „Ауди А4“ се заби в крайпътно дърво и бетонна ограда. Шофьорът - 25 годишният Валери Заимов от Айтос загинал на място, а приятелите му бяха в шок.

Ако пътувате, отивате в друга страна независимо дали на екскурзия или на сезонна работа – направете си застраховка

На 19-ти юли млада унгарка изпадна в кома след пресечката за Българово. В жестокия сблъсък участваха автомобил с унгарска регистрация и лека кола с габровска регистрация. При сблъсъка загина една жена – унгарка. По първоначална информация от ОДМВР Бургас тогава, българският автомобил застигнал и блъснал автомобила с унгарска регистрация. Седмици след инцидента и след молбите на роднините, Унгария прибра момичето. Чужденката нямаше застраховка, която да покрие транспортирането в родината й. Затова, ако пътувате, застраховайте се.

Жестока каскада, завършила със смърт

На 9-ти август жестока катастрофа взе жертва на пътя Бургас-Слънчев бряг край Каблешково, в участъка край разклона за Медово. Лека кола „Фолксваген“, със софийска регистрация се заби в дърво, а автомобилът бе буквално разцепен. Шофьорът загина на място.

„Ударът беше толкова силен, че двигателят изхвърча на 20 метра“, коментираха тогава очевидци пред БургасИНФО.

Майка и син загубиха живота си след удар в микробус

В ранната сутрин на 21-ви октовмри жестока катастрофа окървави т пътя край Руен. Майка и син пътували с лек автомобил, като колата се е ударила в микробус, спрял до чешма край село Преображенци. Бусът превозвал хляб по селата. Майката Нуртен А. и нейният син М., който е третокласник, са пътували с лека кола „Фолксваген Джета“, когато се блъснали около 6 часа тази сутрин. След удара в микробуса, колата е излетяла от пътя. Село Добра поляна, откъдето е жената, потъна в скръб.

Прескачане на мантинела край „Джъмбо”, шофьорка, която се държи за главата, мозъчна смърт...

На 6-ти ноември 35-годишният Христо Вавов от бургаския кв. Ветрен бе ранен смъртоносно при катастрофа в района на магазин „Джъмбо“. Лека кола „Шкода Фабия“, с ямболска регистрация, управляван от 47-годишна жена от Ямбол блъсна неправилно пресичащия пътните платна и средната разделителна мантинела пешеходец.

Той бе с тежка черепно-мозъчна травма и фрактура на крайниците. Въпреки усилията на лекарите, травмите му бяха несъвместими с живота. Младият мъж изпадна в мозъчна смърт и няколко дни по-късно почина.

Млад баща беше прегазен на път към Родилното във Ветрен

На 17-ти октовмри стана една от най-бруталните катастрофа. 25-годишен айтозлия, управлявал лека кола „Хюндай Акцент” в района на подстанцията край бургаския кв. „Ветрен” е изпреварвал камион. Непосредствено, след като се прибрал в собственото си платно, той загубил управление върху колата, излязал от пътя и се забил в дърво. Шофьорът излетял от колата и паднал на шосето. Тогава бил прегазен от движещия се зад него товарен автомобил. Въпреки че 56-годишният водач на камиона, който е от Руен, направил всичко възможно да спре, не е успял. Младият мъж е загинал на място. Загиналият младеж е Панайот А., който бързал към болницата, за да отиде при съпругата си, която тези родила първото им детенце.

Инцидентите с ученика Константин, както и велосипедиста Евелин са теми, които следим. Трагедията със загиналия 16-годишен Костадин покруси дълбоко всички ни, а институциите взеха мерки за обезопасяване на пешеходната пътека. Случаят с Евелин беше шокиращ не само, защото животът си загуби млад човек, баща на прекрасно дете, но и защото човекът, който го блъсна бе с над 2 промила алкохол в кръвта и избяга от местопроизвествието. От БургасИНФО ще следим тези теми. Изказваме искрени съболезнования на близките на загиналите и се надяваме през 2018-та новините за жервти на пътя да липсват.

Приятелите на Евелин пред съда и мъжът, който го блъсна. Той не премина през тях и не дойде да чуе, че остава в ареста.