Неразбирателство между наследници превърна сградата на улица „Славяска“ 2 в опасна, поради което тя попада в списъка на зданията, чиито собственици спешно трябва да вземат мерки за обезопасяване. Според наследниците основният проблем на сградата е течащ покрив и разбира се основният въпрос е как ще бъдат събрани пари за ремонт. Случаят е показателен за това как съседи не могат да постигнат съгласие за общите части, а положението е по-специално, защото сградата е паметник на културата и е в центъра на Бургас.

Ние наследниците, които притежаваме последния етаж от сградата отдавна искаме да се ремонтира покрива, но това до сега не беше приоритет на останалите съсобственици от ниските етажи. От миналата година обаче една от съседките иска да го отдава нейният имот под наем. Естествено, за целта сградата трябва да се ремонтира. Вместо да се организираме и съберем пари обаче, тя отиде и пусна жалба за състоянието на сградата, следствие на което всички останали бяхме уведомени с писма от Община Бургас, че е необходимо сградата да се обезопаси в срок“, разказва накратко историята една от наследничките на къщата, която е паметник на културата.

Един такъв ремонт обаче е много скъп и на никой от съсобствениците не му се дават пари и не иска сам да се ангажира с него. В крайна сметка простата им сметка показва, че колкото и да е глобата за необезопасената сграда, разделена между всички, то тя ще коства в пъти по-малко от парите за ремонта.

Все пак бригада ще дойде. Стартът на ремонта е планиран за 10 юни, а до края на месец май собствениците ще трябва да са събрали необходимата за това сума, която е 30 000 лева, казаха те пред БургасИНФО.