Гергьовден поначало никак не се свързва с диета, но 6 май е избран и за Международен ден без диета. В този ден се прокламира здравословният начин на живот, а организираните събития са в подкрепа на нормалното хранене и срещу прекаленото спазване на диети и вредата от това.

Денят се отбелязва на международно ниво от 1992 г. насам по идея на англичанката Мери Евънс Йънг, която дълги години ръководи кампания, наречена Diet Breakers и помага на хора, които страдат от болезнено желание за отслабване или пък не могат да се примирят с пълнотата си. На 6 май през 1992 г. тя организирала пикник в "Хайд парк" в Лондон и обявила в националния ефир, че отбелязват ден без диета. Още на следващата година 6 май се отбелязал като Международен ден без диета в повече от 10 страни по света.

Символът на деня „Без диети“ е светло синята панделка. Традициите, свързани с празника целят превенция на строгите хранителни режими, които са опасни за здравето. Освен това, в сърцевината на движението е приемането на тялото и неговите естествени форми.

Идеята за деня „Без диети“ се поражда в началото на 90-те години на ХХ век във Великобритания. Оттогава, празникът се посреща в САЩ, Канада, Дания, Австралия, Индия, Израел и др. Събитията и инициативите, които се провеждат на този ден, целят да убедят младите хора, че не бива да робуват на нереалните образи, които обществото налага за пример. Организаторите „проповядват“ здравословния начин на живот, вместо строгите диети, гладуването и обсебващото броене на калории.

Случайно или не, съвпадението между празника, който в доста страни се свързва с трапезата (по стар балкански обичай с преяждане) и Международния ден без диета, е в подкрепа само на едно - че не е добре с нищо да се прекалява./urban-mag.com