Сибирските студове, които усети последните дни България са направо пролет за скандинавците. Докато у нас на -10 вадим палта, ватенки и ушанки, там си отварят прозорците и твърдят, че температурите са направо пролетни. Всъщност вицът е верен, тъй като арктически студ удари полуострова и термометрите паднаха под -40. И дори свикналите с много студено време шведи и норвежци признават, че тази зима студът изключително неприятно ги е изненадал.

Цяла Европа е скована от арктически студ, а температурите продължават да падат. В Адриатика имаше силни ветрове, а лошото време продължава да се засилва. Студената вълна буквално скова Бавария, където цялата провинция е откъсната от света. Части от Европа са в пълен хаос, а ситуацията продължава да се влошава.

Ниските температури и обилни снеговалежи блокираха пътищата, причинявайки няколко сериозни инцидента и бури, невиждани от десетилетия, пише разкрития.ком.

20-годишно момче загина, а неговите спътници са тежко ранени, когато загубил контрол над управлението на автомобила си по заледен път в Западна Германия.

Два камиона се сблъскали на магистралата към южната част на страната и са причинили щети за половин милион евро. На някои места е имало проблем и с електричеството, но властите полагат усилия, да осигурят нормалния бит на населението.

В северната част на Швеция, стотици пътници пък са блокирани във влак, на който му отказали двигателите. Наложило се е да се притискат един до друг, за да се стоплят, преди да бъдат настанени в местна селска църква.

Драматичните метеорологични условия доведоха до отмяна на фериботните връзки в Балтийско море, а температурите в някои части на Скандинавския полуостров достигнаха до -40 градуса.

Наводнения пък са отнесли автомобилите в някои германски градове, а властите в Бавария обявиха извънредно положение силните снегонавявания. На места дори имало опасност от падане на лавини. На Балканите пък властите съветват да се избягват пътувания, заради влошената пътна обстановка.