Полицаите се готвят да излязат на протест на 26-ти ноември или 3-ти декември, ако няма промяна в бюджета на МВР за 2017-та година. Това съобщи пред БНР Валентин Попов от синдикалната федерация на служителите в министерството.

"Оказва се, че увеличението на бюджета на МВР със 109 млн. лв. е предназначено не за увеличение заплатите на служителите, не за обновяване на техника, не за подобряване на условията им на труд, а за покриване на увеличение на осигурителните им вноски към НОИ с 20 %.", обясни той.

Практически, през следващата година се очаква МВР да работи с бюджет в размери като сегашния, което означава отново капиталови разходи в размер, смешен за ведомство с мащабите на МВР, което означава никакво увеличение на заплатите на служителите в МВР, което означава изключително ограничени средства за техническо оборудване, допълни Попов.

Той посочи, че изреденото от него ще задълбочи демотивацията на служителите в МВР, което пък носело "изключително сериозна заплаха за сигурността на гражданите".

"Възможността това, което господин Горанов предизвика преди около година с тогавашния проект на закон за държавния бюджет да го предизвика и тая година никак не е за пренебрегване. Ако това се окаже тенденция, то става все повече и повече възможно и вероятно да излезем на протес, ние просто нямаме друг вариант за реакция", обяви той.

Тези въпроси са били обсъдени на четиричасова среща между синдиката и ръководството на МВР, съобщи БиТиВи. На нея полицаите са поискали поне със 7% вдигане на заплатите. Поставени са били въпросите и за заплащането на извънредния труд и за облеклото./dnevnik.bg