Поради извършване на дейност без фискални устройства, три детски атракциона в мол „Бургас плаза“ бяха запечатани при проверка от екип на териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в морския град. Съставени са три акта като дейността може да бъде възобновена след монтиране на касови апарати с дистанционна връзка с приходното ведомство.

През целия активен летен туристически сезон ще бъде засилен контролът по спазване на данъчно-осигурителното законодателство, съобщиха от НАП-Бургас. Целта на данъчните е в максимална степен изсветляване на приходите и облагането им с дължимите реални данъци и осигуровки. Сред обектите и сферите, които ще бъдат под данъчната лупа, са питейните заведения, търговските обекти, продажбите през интернет, особено на хранителни продукти, както и посредниците при извършване на сделки с недвижими имоти.

На летище Бургас от първи юни бе въведен и денонощен фискален контрол, при който туроператорите предоставят определена информация на НАП по отношение на броя на пристигащите туристи, местата за нощуване и заплатените от туристите суми.

Само за месец май, при проверки на различни търговски обекти са съставени 37 акта, предимно за неиздаване на касови бележки и несъответствия в касовата наличност.

От приходното ведомство призовават да се изисква касова бележка, а при отказ за издаването й, да се подава информация на телефон 0700 18 700 на цената на един градски разговор.