Изследователят и талантлив автор Митко Иванов отново успя да събуди интереса на бургаската общественост. Снощи в Регионалната библиотека той представи новата си книга „Бургаският жаргон до 1989“, която буквално бе разграбена като топъл хляб. Това не е изненада, предвид факта, че всеки труд на автора на „Мълчанието на Александър” се радва на голям успех.

„Има думи, които цялата страна мисли, че са софийски или на съотвения град, а са проследени като генезис и етимология след Бургас - например дънки. Безпросветните софиянци казват едни дънки, ясно доказателство, че те не знаят какво означава тази дума и откъде идва. Казва се едно дънки. Сред другите примери са тава, дрои хава, документирана в Бургас през 1884 г., хавел, цайси и др.”, заяви пред БургасИНФО Митко Иванов.



Като източници за книгата той е използвал всички най-големи български речници, речници с архаизми, турцизми и чужду думи в българския език. Също и над 50 подбрани информатори – 60% бургазлии и 40% от страната. Сред тях има и млади хора, при които се наблюдава нещо интересно.

„Удивително нисък процент от тях разпознават бургаския жаргон, което показва, че той не е просто младежки. Бургаският жаргон е градски, много по-многопластов от училищния”, допълва Митко Иванов, който на страниците на книгата си представя жаргона в естествената му среда – в десетки забавни ситуции.

Как е почерпил вдъхновение?

„Жаргонът винаги е бил в мен, да кажем от 70-те години на миналия век, под вещото ръкодство на по-големия ми брат, но не само. Бих казал, че и средата, в която съм израснал, компаните, приятелите, това е бил общоприетият език. Без учудване приех факта, че след 90-та година той спечели всички дискусии да бъде или не. Днес вече дори го чуваме в официални студиа, в изявления на институции”, допълва Иванов.

Издателят на „Бургаският жаргон до 1989“ е Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“. Част от екипа на книгата са Добрина Топалова като редактор и Керана Ангелова като консултант.