Здравните власти прогнозират нов пик до 3 седмици. Това обяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг за актуалната обстановка за коронавируса у нас.
По думите на генерала цифрите доказват, че има събуждане в столицата и в Кюстендил, а и в някои други области. В тази връзка за него не било издържано да се говори за разхлабване на мерките.

„Смъртността не стигна до плато, а просто стигна до най-ниските си стойности – 7,9 на 100 хиляди. Не искам да съм лош вестител, но не мога да спестя факти“, каза ген. Мутафчийски. Той подкрепя изцяло прогнозата на държавния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, че в момента ситуацията е много добра, продължаваме да сме в светлата зона, но през целия февруари се очаква да има постепенно покачване на заболелите. По думите на ген. Мутафчийски сценариите показват, че за около седем седмици сме достигнали върха във втората вълна, но изходното ниво е било 35 на 100 000 заболеваемост на 14 дневна база.

“Стигнахме и най-ниското си ниво, около 90. В момента обаче вече не сме 90, а 113 на 100 000. Нивата, от които тръгваме, са доста по-високи. Тоест, едва ли имаме седем седмици, най-вероятно разполагаме с три”, каза още ген. Мутафчийски.
Здравният министър проф. Ангелов пък коментира, че са доволни от постигнатите резултати. Те дават право да се прецени, че до момента направеното е правилно.

„Това е разумна доза оптимизъм, но не ни дава право да проявим никаква доза лекомислие, защото постигнато е крехко. Европа отново е в патова ситуация и се готви за трета вълна. Ситуацията е толкова тежка, че Германия изпрати 20 лекари. Затова призовавам за разум, но и спокойствие“ каза още проф. Ангелов.

Доц. Ангел Кунчев от своя страна допълни, че ситуацията не е по-различна от миналата седмица.
„По данни към момента 14-дневната заболеваемост в България е 90 на 100 000, което ни отрежда 26 място в ЕС и 6 място на Балканския полуостров. Смъртността е 9,9 на 100 000 и по този показател заемаме 13 място в ЕС. Това, което ни кара да бъдем нащрек, е развитието в страната по области. След силното оцветяване в жълто на картата, днес на практика имаме осем области в червената зона. Тази с най-висока заболеваемост е Кюстендил, а с най-ниска - Търговище.
"В жълтата зона са 8 области, в оранжевата – 12”, заяви доц. Ангел Кунчев. Според държавния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев основната причина за трета вълна е британския щам.

„Не би трябвало автоматично да се приема, че ситуацията в България е като в Европа. Да, вирусът е тук, да, той циркулира“ , обясни той.
Властите обясниха и как страната ни се готви за третата вълна. По думите на здравния министър държавата е подсигурена откъм медикаменти и предпазни средства. Според него проблем в обществото са онези граждани, които не знаят дали ще се ваксинират и тези, които се колебаят. Ген. Мутафчийски от своя страна даде за пример как ВМА болниците се подготвят за трета вълна на коронавируса.

„Първо складовете са зареди с лични предпазни средства, за да посрещнем нуждите поне за 3 месеца напред. Всичките апарати за обдишване, които са свободни, им се прави профилактика. Кислородните системи се преглеждат най-щателно“, обясни ген. Мутафчийски. Той подчерта, че повечето лекари към ВМА се ваксинират, а много вече са преболедували – тоест около 80% от персонала е защитен и не се очакват медицински загуби при тях. Ген. Мутафчийски коментира, че още в края на миналата седмица се е усетило, че се случва нещо в болниците. Само за понеделник са били приети 13 души, като преди това толкова хора са били приемани за цяла седмица.
„Това може и да е изолиран случай, но възникна тревога в нас. Цифрите доказват, че има събуждане. Апелът е първо медицинските директори да затегнат редиците и да се приготвят за това, което ни очаква. Апел и към гражданите. Това, че са разрешени фитнесите, не означава, че че са безопасни. Напротив- те са най-опасни", каза още той.

Властите отчитат, че има раздвижване на заболелите, като подчертаха, че се следят внимателно данните.

„Във всеки един момент сме готови да предприемем действие", каза проф. Ангелов и посочи, че „ Границата между справедливо и несправедливо много се размива. Ние се опитваме да минимализираме щетите и да намалим цената, която плащат българите. Със сигурност ресторантите са най-готови и са най-потърпевши. В този бранш са 400 000 български граждани. В момента страдат 7 млн. души. Страдаме всички. Мерките, които предприемаме, са здравни. Те имат за цел да опазят живота и здравето на хората. Да, ресторантите са потърпевши, за това се опитваме да ги компенсираме с икономически мерки. Относно фитнесите, освен, че са най-опасното място, са и място, в което хората спортуват. Когато ги отворихме, имахме ясното съзнание, че в тях ще влязат определен брой хора. Вие сами направете сметка какъв ще е той при ресторантите”, каза проф. Ангелов.

Проф. Кантарджиев от своя страна обясни, че данните към момента показват, че 10 души заразяват 12, но ако се разхлабят мерките, това репродуктивно число може да нарасне значително – 10 души да заразяват 29. Затова проф. Кантарджиев призова:
„Много моля, мерките са толкова меки, просто носене на маски и несъбиране на много хора на едно място. Това са мерки, които се прилагат от 200 години“, каза той.

По отношение на ваксината на AstraZeneca здравният министър заяви, че към момента не смятат за необходимо да се забранява или да не се забранява за хора над 55 години. Преди да започне ваксинацията с нея ще излезем с конкретни указания, допълни Ангелов и поясни, че тя не е забранена, а няма достатъчно данни за изследвания в тази възрастова група. Доц. Кунчев от своя страна подчерта, че липсата на данни не трябва да се приемат като отрицателни данни.
По време на брифинга стана ясно,че се чака становище на МОН дали има разбиране от страна на родителите за да тестват учениците. „ Трябва да имаме тяхното съгласие, тук отново имаме разделение.“ обясни Ангелов и поясни, че може да се създаде организация да се тестват учениците дали съгласие.