Отмяна на Закона за социалните услуги поискаха от ВМРО. Още през миналата година от партията настояваха приемането му да бъде отложено заради опасенията на част от родителите, че деца ще могат да се отнемат много лесно.

Заради пандемията от коронавируса обаче обсъждането на спортните текстове беше отложено и се очаква законът да влезе в сила от 1 юли в стария му вид.

„Това, което ние искаме, е да бъде направено бързо производство в рамките на три дни. Тази заповед да бъде потвърдена от български съд и съответно отново да извадим този аргумент от полето на критиците, че само със заповед на директора може да бъде изведено дете“, обясни Александър Сиди от ВМРО в предаването "Лице в лице" по бТВ.

"В обществото има усещане, че нещо нередно се прави. Страховете на хората са, че норвежците са на границата и ще им вземат децата. В закона има няколко неща, които са недомислици – надявам се, че няма зла умисъл в тях. Цялата дефиниция за дете в риск е много широка – всяко дете може да попадне в тази дефиниция. Според текстовете в закона неправителствените организации ще имат интерес да вземат деца от родителите им", заяви Сиди.

"В този закон има много спорни текстове, концепцията му трябва да бъдат променена. Не трябва децата да бъдат отнемани от семейството, а семейството да бъде подпомогнато и децата. Ние предлагаме още неправителствените организации да не участват в процеса на отнемане на деца", поясни зам.-председателят на ВМРО.

"Смятаме, че е нужна цялостна законодателна реформа в този сектор. Всички тези идеи трябва да бъдат събрани в Кодекс за социалните услуги – така всички услуги ще идват от едно кранче. Имаме предварителни разговори и предполагам, че предложението ни ще бъде подкрепено от колегите ни от ГЕРБ", каза още Александър Сиди.

"Срещу Закона за социалните услуги, който трябва да влезе в сила от 1 юли има достатъчно силни аргументи и ние бяхме длъжни да се вслушаме в тях. Имаме добър диалог с Министерството на труда и социалната политика.", каза още депутатът.

В началото на следващата седмица от ВМРО ще внесат предложения за промени, които целят да бъде изключен конфликтът на интереси при отнемане на деца, както и да има бързо съдебно производство в случаи на извеждане на детето от семейството.