Преди две години БНР разказа за благородната инициатива на Турхут Исмаил, строителен предприемач, който възстанови църквата в родното си село Искра, община Карнобат. Храмът е строен през 1882 г. от тревненския майстор Уста Генчо. Сградата е паметник на културата и за да случи по-бързо проекта тогава съдейства проф. Божидар Димитров. Той дари и икона на Хан Тервел и частица от Светия кръст за храма. Историкът вече не е между живите, но Турхут иска да съхрани паметта за него. Затова, на 24 май, когато е храмовият празник на църквата, бе открит и осветен паметник на Божидар Димитров. Той направи и невъзможното за нашето село, споделя Исмаил пред БНР.

„Това е нещо като знак на уважение за това, което той направи. Второ – това не е само паметник на Божидар Димитров. Това е паметник да се помни неговият начин на мислене, неговият начин на поведение. Той имаше уникалното качество да повдига духа на българския народ. И сега, с този паметник, споменът за него, в тези трудни времена, съм сигурен, че ще повдигне доста сериозно духа на българския народ“, казва Турхут и посочва, че това няма да е единственият паметник.

Вторият е планиран да е в музея в Созопол.

„Мисля, че за празника на града, за Света Марина. А живот и здраве ще има и трети, но това вече, когато получа разрешение от македонските власти – във военното гробище в Ново село, където е пръснат и половината от неговия прах“, казва Исмаил

Паметникът бе осветен от отец Павел Гърбов, който посочи, че основната мисия на Божидар Димитров бе да популяризира нашата история.

„С цел ние да се отървем от огромния нихилизъм, който в последните 20-30 години заля, като една зла вълна, България. Той седи като един будител на нашето време“, каза отец Павел.

А подарък със символика донесе кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

„Аз имах удоволствието приживе да познавам професора. В разговор с Турхут разбрах какво е направил за село Искра. Всъщност, ето – една искра, която той е запалил, сега Турхут и жителите на това село връщат жеста. Доста се чудех какво да дам, като дойда, така че да остане за това село. Взех един странджански дъб и така Странджа ще има частица и тука, в Карнобатско“, добави Янчев.

Откриването на паметника е предвидено за празника на Созопол, потвърди и председателят на общинския съвет Георги Пинелов. А скулптурата е дело на пловдивския художник Иван Тотев.

„Това, което виждате, като портрет и като скулптура, аз съм авторът. Цялата организационна работа е на Турхут Исмаил. Той се обърна към мен. За мен имаше няколко предизвикателства. Първо – чисто професионално, справянето с модела. Второ – Божидар Димитров беше една много мащабна и противоречива личност. Аз имах известна съпротива в началото, обаче след разговорите с г-н Исмаил, той ми разказа нещата, защото те са били близки, доста промених мнението си и се ангажирах с цялото си сърце и съзнание“, разказа Тотев.

Отливките са от бронз. Височината на бюста е 70 см., а до него е поставен пилон, на който се вее българското знаме. Символиката, казва Турхут Исмаил е, че над Божидар Димитров беше само България и така само нашият флаг ще е над него.