„Близо сме до датата 5 февруари, когато ЕС ще спре да доставя нефтопродукти от Русия – дизел, керосин, мазут и бензин. Надявам се това да не се отрази на цената на дизела у нас, докато имаме рафинерия, която работи, ние сме осигурени с нужните количества дизел докато рафинерията ни работи”. Това заяви Светослав Бенчев от Петролната и газова асоциация в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Той очерта сложността на енергийните доставки. „Има страни като Германия, които се опитаха да намалят зависимостта си от Русия, както и Австрия, които внасят дизел от Унгария, която пък внася от Русия петрол. Очаква се сериозен недостиг на дизел след 5-ти февруари. Трудно е да се каже какво ще стане, смятам, че пазарът ще успее да се намести, но да видим”, каза Бенчев.

„Дизелът, който е в страната, няма опасност да бъде изнесен”, заяви той.

„В момента се обсъжда ново проекторешение, което казва, че дизелът не може да бъде изнасян за ЕС, той ще бъде изнасян за Украйна. Тази дерогация още не е факт, трябва да бъде приета с решение на ЕС. Сега имаме друго решение, което е валидно до 5 март. Очаквам, че ще бъде забранен износът на дизел и ще бъде разрешен само износът на бензин за трети страни и за Украйна, за където няма никакви ограничения по отношение на износа.

Ние сме добре защитени от евентуална криза с дизел за Европа поне до момента, обясни Светослав Бенчев.