Една трета от тока, произвеждан у нас, в момента се изнася за съседни страни. Това каза изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Валентин Николов, съобщи БНР.

По думите му, за да се намали рискът от поскъпване на електроенергията за индустрията, са натоварени допълнителни мощности, а енергийната борса е затворила при цена от 212 лева за мегаватчас на платформата "ден напред".

Според данните на европейските борси цените на електроенергията днес са се движили от 97 евро в Полша до над 140 евро в Испания и Португалия. Цената на тока у нас от 212 лв. или 108 евро за мегаватчас беше почти толкова, колкото и тази в Румъния и с около 8- 10 евро по-ниска от сините в Гърция и Сърбия, за където днес отиваха основните количества електроенергия, произведена от нашите централи, уточни Николов.

Той обясни, че недостигът на ток в региона е основната причина за този износ.

"В момента износа е 1 950 мегавата, образно казано - АЕЦ "Козлодуй" работи изцяло за износ. Това показва, че има дефицит в региона, не в България, и че този дефицит се запълва най вече от българската енергетика. ТЕЦ "Марица Изток 2" работи със шест блока. Другите два няма как да бъдат пуснати, защото са в планов ремонт", допълни шефът на БЕХ.

По думите му правят всичко възможно да задоволят този дефицит. "В противен случай цените на Българската енергийна борса ще отидат високо и, разбира се, най-много ще страда индустрията от това нещо", посочи Валентин Николов.