Депутатите приеха на първо четене актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване. По време на дебата стана ясно, че всички политически сили в НС ще имат предложения преди окончателното приемане на промените.

„Основните параметри, с които се предлага да бъде увеличена осигурителната тежест на 1 година осигурителен стаж във формулата за изчисление на пенсиите от 1.2 става 1.35. Минималната пенсия съответно се повишава от 300 лв. на 340 лв. като повишението е с 13,3%. Социалната пенсия за старост се повишава от 148,71 лв. на 170 лв. като всички пенсии, свързани, които се изчисляват като процент от социалната пенсия за старост също се повишават, увеличението на техните размери средно е 14,3%”“, каза социалният министър Гълъб Донев.

Таванът на пенсията скача от 1440 лв. на 1500 лв. като увеличението е 4,2%.

По време на дебата Мика Зайкова от ИТН коментира, че в Европа пенсията е 70% от заплатата, а в България процентът е 35.

„Ние сме най-бедните, с най-ниските доходи и накрая имаме и най-ниският заместващ доход. Ако европейските пенсионери се чудят на кой курорт да отидат, българските пенсионери се чудят утре как да си купят хляб, защото най-много са поскъпнали стоките от първа необходимост - хляб, олио, сирене, и няма какво да се заблуждаваме, че инфлацията е временна, тя ще върви нагоре и ще засегне най-бедните, защото ние сме на второ място на най-скъпа електоренергия и на първо място по сива икономика“, коментира тя.

Зайкова предложи минималната пенсия да стане 370 лева, колкото е нивото на бедност.

Тя разкритикува идеята пенсионерите с минимална пенсия да получават и социална добавка, която да приравни дохода им с линията на бедност.

„432 хиляди души, българските пенсионери, тези, които са на минимални пенсии ще получат помощ, само че те са близо 900 хиляди“, посочи Зайкова.

От ГЕРБ гласуваха против промените в бюджета на ДОО, защото според тях не са нужни.

Деница Сачева предложи добавката да се вдигне на 100 лева месечно до края на пандемията.

Според нея промяната на пенсионната система трябва да се направи от редовен кабинет.

„Становището на нашата парламентарна група е, че служебното правителство не е избирано, не е овластено от Народно събрание и не носи ясна политическа отговорност. То изпълнява единствено и само волята на президента, негова задача е да подготви избори и да осигури плавен преход за избор на редовно правителство“, коментира тя.

Сачева настоя, че предложението за актуализацията е с предизборен характер и няма нищо общо с пандемията.

От ГЕРБ смятат още, че увеличаването на тавана на 1500 лева също е неприемливо, а трябва да отпадне таванът, защото това ще е стимул хората да се осигуряват на високи доходи.

Хасан Адемов от ДПС поиска да се отпуснат по 160 лева до края на годината на всеки пенсионер. Това според него е справедливият модел.