Около 30-40 души от ресторантьорския бранш се събраха на митинг в Бургас, чийто лозунг е „Бизнесът отвръща на удара”. Първоначалната заявка на организаторите беше, че ще бъде блокирано ключовото кръстовище на входа на морския град. Минути, след като стана ясно, че представителите на бранша са по-малко, отколкото присъстващите журналисти, организаторът Катя Коларова заяви, че блокиране на път няма да има. Тя призова колегите си да се наредят на пътя, така че да не пречат на шофьорите, а в същото време всички да видят исканията им против евентуално ново затваряне на заведения заради КОВИД кризата. Част от присъстващите обаче не я послушаха и изскочиха на платното, което води от Бургас към АМ „Тракия” и е едно от най-натоварените. Наложи се спешната намеса на полицията, за да бъдат предотвратени инциденти. Групата протестиращи се намира на пътя кай магазин „Метро”.

„При ограниченията от 30% на посетителите как ще плащаме сметки, как персоналът ще взема заплати? Няма как да се случат нещата, затова искаме да подкрепим всички стачкуващи от София и Варна. В Бургас в момента сме малко, защото сме туристически бранш - всички са на работа или са на плаж, или извън града, или обектите са им извън града. Така че ще бъдем много малко. Аз заявявам, че при евентуална такава забрана или заповед за ограничения на работата, ще излезем повече”, каза организаторката Катя Коларова.

На въпрос дали искат оставки, тя отговори с не.

„Искам да си свършат работата. Видяхме, един министър затваря, втори министър затаваря. Така че за мен не е важно да си подаде оставката, третият като дойде и той ще затвори. Искаме адекватни мерки”, добави Коларова. Тя каза, че в нейното заведение, което е в центъра на Бургас, няма ваксиниран персонал, защото повечето са преболедували, а двама души не могат да се имунизират, поради медицински причини.

Според нея проблемът с тока, който сега много от работещите не усещат, ще се усети силно след края на сезона.

„Другата ни болна тема е токът – много хора още не са усетили какво ще се случи, ще стане много лошо, и цените няма да останат каквито са били, ако не се вземат мерки. Много хора по Черноморието имат работа и големи обороти, обаче след 1 месец като излязат големите сметки, тогава може да излязат на протест”, каза Коларова.

Около 16:40 всички протестиращи се събраха в лентата, водеща към бензиностанция ОМV, и заявиха, че искат работа, за да може да хранят семействата си. Довечера щяло да стане ясно дали митинг ще се проведе и утре, за да може да се блокира евентуално поне платното към София. Днес организаторите нямали разрешение за това, поради експресното обявяване на часа за проявата. Сред протестиращите беше и Станислав Недков - Стъки.

"Всички тези хора са притеснени за бъдещето на своите семейства, защото имат кредити и малки деца. И ако техните бизнеси и тези на техните шефове бъдат затворени, няма да могат да се грижат за семействата си. Притеснен съм от безотговорното отношение на служебния кабинет и дискриминационно отношение към част от българския бизнес", каза Стъки. Според него мерки трябвало да бъдат взети в началото на лятото, а не по средата на сезона.