Горещи дебати се водиха на днешната сесия на Общинския съвет в Царево по три ключови въпроса – теренът на старата Автогара, имот в Синеморец и бъдещето на Българо-германския център. Мнозинството в местния парламент реши теренът на автогарата да бъде разделен на 8 парцела, които вместо за транспортен терминал, да бъдат отредени за жилищни нужди и за зони за комплексно обслужване.

От опозицията, състояща се от общинските съветници от Движение „Гергьовден“ и БСП призоваха неколкократно докладната записка на кмета Георги Лапчев по темата да бъде оттеглена, за да бъде допълнително обмислена.

Недопустимо е такъв терен, отреден за автогара, да го направим на парцели и да го разпродадем. Много добре знаете, че Автогарата в момента се намира на имот, който наполовина е продаден. Нищо не пречи да бъде продаден и другата половина. Нека не ставаме заложници на юридически лица, частни фирми, нека не осакатяваме града си. Не следвайте тяснопартийни интереси, гласувайте по съвест. Това е за нашето бъдеще, за нашите деца“, призова Станислав Добрев от Движение „Гергьовден“.

Димитър Гочев от БСП се обърна към мнозинството от ГЕРБ като заяви, че темата не трябва да бъде разглеждана тесногръдо. „Нужно е на тази докладна да се отдели внимание. Реализираме продажби заради един или двама инвеститори, които решават на определена територия да правят нещо. Доколкото се видя – не може да реализира тази функция. Ако ние насочваме младите семейства, то в зона „Север“ и „Мандрата“ има доста имоти. Повярвайте, не съм противник на идеята да се разширява градът. Моята дипломна работа беше за зоната от морето до автогарата. Ако утре му се наклони шапката на някого, то той затваря автогарата, защото тя е частна. Искам да видя единственият царевски превозвач тук, да дойде с аргументи, с аргументацията, че този терен е хубав. Имахме подобна аргументация за едно златно място. На някой му щукна нещо и обектът продължава да стои непостроен, там няма аквапарк.“, обясни Гочев.

Той смята, че тези терени, които се отреждат с предложението на кмета и с решението на Общинския съвет днес, са за комплексно строителство. „Няма да отреждаме малки парцели, тук виждам в далечина, че някой е харесал един или два парцела. Не съм противник на инвестиционни интереси, но после няма да можеш да го върнеш.“, коментира той.

За мен се получава един хубав жилищен квартал, с паркинг и зона за обществено ползване.“, каза общинският съветник от ГЕРБ Стела Кюмюрджиева.

Обяснението на кмета Георги Лапчев пред Общинския съвет беше, суверенът е решил, че едни хора представляват общинската администрация, те ще вземат решения и ще носят отговорност за това по какъв начин и как ще се развива общинската собственост.

Не считам, че ще осакатим нашия град. Не може да има пустеещи терени, които да са в центъра на града, колко трябва да чакаме – още 50 или 70 години, за да се убедим, че явно мястото, където може да има терен за автогара отдавна се е преместило. Заедно ще търсим новото. Има такива“, каза той.

Всъщност теренът на Автогарата не беше единственият, който разпали емоциите. Още в началото общинските съветници и кметът Лапчев бяха посрещнати от жители на Синеморец, както БургасИНФО вече съобщи (ВИЖ ТУК). Хората недоволстваха от включената в предварителния дневен ред на сесията докладна записка от кмета Лапчев, според която земя, предназначена за спорт, става за строителство. В залата на Общинския съвет представител на протестиращите поиска да внесе подписка по темата от 120 жители на Синеморец, но това не му бе позволено от председателя Таня Янчева. Той пожела да вземе думата, за да изкаже мнението на недоволните хора, но и тя не му беше гласувана.

Преди това Янчева влезе в повече от 5 минутен спор с общинските съветници от опозицията. Поводът стана изказване на представителя на „Гергьовден“ Емил Пейчев, че докладна записка е адресирана до бившия председател на местния парламент Даниел Скулиев. Янчева влезе в остър диалог и в отговор заля опозицията с обвинения, че й пращат предложения с грешки - не по същество, а правописни. Тя отново атакува Пейчев за мненията му във фейсбук, въпреки че тя нямала профил в социалните мрежи, но всички други имали.

Какво гласува местният парламент за апетитната сграда на Българо-немския център – очакйте по-късно!