Комплексен онкологичен център събра няколко поколения лекари на събитието „Минало, настояще и бъдеще с КОЦ- Бургас”, което илюстрира огромното развитие на здравното заведение за последните почти 70 години.

„В КОЦ-Бургас създаваме сплав между опита и дързостта на младостта. Днес отдаваме почит към нашите учители, благодарим на лекарите, медицинските сестри и целия персонал, който се грижи за болните, и насърчаваме младите надежди – студентите от Медицинския факултет. Благодарим и на нашите партньори от клуб Inner Weel, които ни помагат за развитието на различни благотворителни каузи, както и на останалите ни партньори”, каза управителят на КОЦ Бургас проф. Христо Бозов. Така за пореден път от КОЦ показаха колко единни са като екип. Нещо, което се признава от институциите в града.

Сред специалните гости на събитието бе председателят на ОбС Бургас проф. Севдалина Турманова.

„От името на Общински съвет Бургас и Община Бургас изказвам благодарност към целия екип за всичко, което проф. Христо Бозов и неговият екип правят за здравеопазването на град Бургас и региона. Като председател на ОбС заявявам, че ще продължим да подкрепяме лечебното заведение по пътя, по който върви. Събитието тази вечер е много емоционално, защото виждаме развитието на КОЦ и това, което предстои – бъдещето, за което ние като общественост на града носим отговорност. Благодаря на проф. Бозов за неговата всеотдайност”, каза проф. Турманова.

Началникът на Отделението по онкологична хирургия д-р Тодор Ангелов изкара старите снимки от архива и върна гостите в 1954 година, когато КОЦ отваря врати. По това време лечебното заведение функционира като Окръжен онкологичен диспансер и има само 20 легла.

„Има и собствена операционна зала, обръщам внимание на това, защото хирургията е била много важна от самото начало. През 1960 г. броят на леглата се удвоява, а през 1964 г. се разкриват: Хирургично, Гинекологично, Терапевтично и Радиологично отделение”, каза д-р Ангелов.



Как се е променил КОЦ през годините?

„Към днешна дата КОЦ разполага с 184 легла, 274 служители, от които лекарите са 54. Лечебното заведение обслужва Бургаска и Ямболска област с население 630 000 души. Разполагаме с малка администрация, която върши много добра работа. Целият екип работи в изключителен синхрон, който се вижда от резултатите ни. За година имаме почти 14 000 хоспитализирани пациенти, като за сравнение преди 3-4 години са били между 8000 – 9000 души”, каза проф. Бозов. Той сподели, че за първи път миналата година здравното заведение е отчело сериозна печалба от 1 154 000 лв.

„ В последните години инвестирахме близо 3 млн. лв. в сградния фонд на Корпус 3 и 5,6 млн. лв. в апаратура – ПЕТ скенер и апаратура за брахитерапия, които изплащаме в момента”, заяви проф. Бозов. Той представи как върви завършването на новите модерни корпуси на КОЦ, които ще предложат изключително високо здравно обслужване на пациентите.

Водещ на церемонията снощи бе д-р Ярослава Маринчева, която с помощта на студенти третокурсници от Медицинския факултет в Бургас връчи благодарствени адреси на хората, отдали времето си на пациентите на КОЦ.

Посмъртно бе отличен бившият управител на КОЦ Бургас д-р Радостин Дичев. Поздравителни адреси получиха: д-р Мария Маврова, д-р Цвета Петкова, д-р Милка Градева, д-р Катя Янчева и д-р Димитър Чаръкчиев.






По време на събитието бе отправен още един поглед в бъдещето, а именно към Медицински център „Вяра и Надежда”.

„С откриването на този център ще се затвори веригата на комплексното обслужване на онкологично болните. Той ще работи в следобедните часове, като ще преглеждат много местни изтъкнати специалисти, както и много гостуващи. Новото е, че ще имаме договор НЗОК и всеки пациент, независимо дали е с онкологично или друго заболяване, ще може да бъде прегледан срещу направление или заплащане”, обясни д-р Николай Киселков, бъдещ управител на медицинския център.

По време на събитието се случи нещо много важно. Клуб Inner Weel връчи дарение за 12 000 лв., които ще бъдат използвани за апарат, свързан с хирургичните интервенции на карцинома на гърдата. Чрез него от тялото на пациенткара ще може да се взема кожа, която да бъде присадена на мястото на оперативата интервенция.

Събитието продължи на чаша вино на терасата на Регионалната библиотека.