„Не се чувствам виновна, не съм направила нищо лошо. Това заяви бургаската лекоатлетка Силвия Дънекова, която е дала положителна проба за еритропоетин след изненадващ допинг тест на игрите в Рио. Рано тази сутрин, лошата новина е потвърдена и от резултата на Б-пробата й.

Дънекова счита, че е станала неудобна и затова е попаднала под прицела на допинг ченгетата от ВАДА. Повод е дала самата тя, като е написала възражение срещу методите на световната антидопинг централа. На нея й е направило впечатление, че така нареченият жребий при определяне на това кой да бъде проверен е абсолютно формален. Допингченгетата пристигали директно със списъци на състезатели, а тя неизменно е попадала в него.

"Аз с нищо не им застрашавам медалите. Абсурдно е да започна да бягам за призово класиране. Знам си възможностите", коментира Дънекова пред БНТ.

"ВАДА сякаш работи за унищожаването на спорта, а не за предпазването на спортистите. Никой не е застрахован. Тези методи на анализ са такива, че дори и баща ми да дойде да даде проба и неговата ще е положителна.

Във ВАДА са напълно наясно, че ние няма как да се защитим. Надявам се, че тази затворена врата ще ми отвори други. Имах намерение да се откажа от спорта след тази олимпиада. Не напълно, но поне да бягам на по-малко състезания. Сега те ми помогнаха да се откажа напълно. Очаквам да се излее много помия върху мен. Мога да кажа на всеки критик - покрийте си нормативите, играйте по правилата на ВАДА и тогава ме съдете", каза още Дънекова.

Рекордьорката ни на 3 000 метра стипълчейз е била тествана няколко пъти след пристигането си в Бразилия. До този момент тя никога не е давала положителен допинг тест. Според правилата на Световната антидопингова агенция, за първата си положителна проба спортистката ни ще бъде наказана с лишаване от състезателни права за четири години.

Силвия Дънекова и всичките ни олимпийци преминаха обстойно обучение в Националния антидопингов център. Атлетката бе тествана от наши специалисти преди Олимпиадата, а след пристигането си в Рио де Жанейро отново даде проба, като резултатите от тези две проверки бяха отрицателни.