Библиотекарка получи условна присъда от 8 месеца лишаване от свобода с три години изпитателен срок, за присвояване на средства от Народно читалище “Надежда 1869” в село Градец. Присъдата бе произнесена от Районния съд в Сливен. Надежда Х., твърди обвинението, е отмъкнала общо 3 676 лева от касата на читалището. Средствата са били за заплати, осигуровки и работно облекло. Далаверата е извършвана в продължение на повече от две години- от януари 2012 до септември 2014 година.

НЧ “Надежда 1869” село Градец съществува от 1869 година. Надежда Х. е назначена на длъжността библиотекар-секретар през декември 2007 година. Тя е отговаряла за финансовите операции, поддържането на книгата с приходите, разходите и касовата наличност, деловодството и архива на читалището и др. Достъп до всички счетоводни материали е имала единствено подсъдимата.

През февруари 2014 г. обяснила на председателя на настоятелството на читалището, че законови промени налагат нейната заплата и тази на хигиенистката в читалището да бъдат увеличени. Председателката поискала от подсъдимата да организира събрание на настоятелството, за да бъде разгледано искането, но такова не било проведено, тъй като никой от членовете не било уведомен за заседанието.

През август същата година било проведено събрание на настоятелството, като след проверка се оказало, че подсъдимата е увеличала заплатата си още от февруари, без да има разрешение за това. На 15.09.2014г. в своя последен работен ден, подсъдимата е издала касата на читалището и е взела заплатата си за целия м. септември, като е работела само 15 дни от него. В последствие била проведена ревизия на работата на Надежда Х., която установила констатираните липси на финансови средства.

Присъдата на Районен съд – Сливен подлежи на обжалване пред Окръжния съд в града.