Издирваният за тероризъм от Турция Алмис Микаил иска домашен арест, който да изтърпява в Бургас. Днес Апелативният съд в Бургас гледаше мярката му за неотклонение. „От месец съм задържан в България, искането за екстаридиция от Турция не е основателно. Искам да се изясни истината. Моите близки ще останат с мен в Бургас. Тук ще са сестра ми и брат ми“, каза Микаил.

В кулоарите на съда пък се коментираше неофициално, че съдията в Турция, който е поискал екстрадицията му, е арестуван след опита за преврат в страната.

Припомняме, че Алмис Микаил беше задържан на Летище Бургас на 17 юни. Спрямо него, от страна на съдебните власти в Турция, чрез Интерпол, има отправено искане за екстрадиция. Престъплението, за което Микаил се издирва, за да бъде съден, е участие във въоръжената терористична организация ПКК и за извършване на терористични действия – въоръжено нападение на села през 1995 г.

Алмис Микаил е турски и френски гражданин. С определение на Бургаския окръжен съд му беше наложена постоянна мярка „задържане под стража“ до приключване на производството по екстрадиция.

Апелативният съд днес го остави в ареста.