С дронове, роботи, интерактивни дъски, смартфони, таблети, лаптопи трябва да бъде оборудвана класната стая на бъдещето. Това е позиция на Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа"за новата политика за дигитализация в българското образование, предаде БТА.

В нея се казва още, че преподавателите трябва да търсят и прилагат нови стратегии за обучение с ИКТ, но средната възраст на настоящият преподавателски състав е 56 + години. Това се превръщало в причина за известна доза страх от използването на ИКТ технологиите и липса на мотивация за използването им.

Според Синдиката, мотивацията на учителите за работа в интерактивна среда е важно условие, което ще се случи чрез подходящи квалификационни обучения, които биха помогнали за преодоляване на страха от новите методи и технологии, както и за тяхното интегриране в преподаването на учителите.

От Синдиката смятат, че административната дигитализация би спасила българския учител от огромната бумащина, с която ежедневно се сблъсква. Според него обаче все още липсва изградена електронна платформа, която да предоставя базата данни и да оптимизира интензивния административен обмен.