Народният представител от БСП Николай Тишев даде срок от две седмици на новия екоминистър Емил Димитров да влезе в час с темата с екология и да даде отговор на два възлови въпроса, които засягат Бургас:

- Колко юридически лица в областта имат лицензи за третиране на отпадъци, кои са притежателите и кои стои зад вече обявените инвестиционни намерения и какво е състоянието на язовир "Камчия"

Макар, по думите на депутатът, Резиворо „да не е много в час по въпросите на екологията и околната среда“, все пак му личало, че има желание.

Народният представител е отправил същите въпроси и към предходния министър Нено Димов, получил уверение от него, че засега всичко е в сферата на намеренията, но до конкретика така и не се стигнало, защото той подал оставка. Затова сега Тишев ще настоява да получи точни данни за ситуацията с боклуците в Бургаско. „През последните два - три месеца върви усилено пи ар във връзка с изгарянето на отпадъци от определени топлофикации, сега пък се говори за биомаса и как било добре в България да се случи това. Какъв процент е тази биомаса, дали ще се окаже, че пластмасата и гумите, които са живи отрови и бяха открити на бургаското пристанище, също са биомаса“, заяви Тишев.

Той ще настоява министър Димитров да даде и повече яснота за това, колко е полезния обем на язовир "Камчия", който захранва двете най-големи области Бургас и Варна, и какъв е бил януари 2019 година, за да се направи сравнение. "Важно е да се знае какво количество се губи по водопреносната мрежа. Ясно е, че не е 80 процента както в Перник в Шумен, но дори 60 процента да е, това означава, че повече вода изтича по ВиК мрежата, отколкото стига до потребителите“, обобщи Тишев.