Пролетта чука на вратата, а край бургаските блокове прилича на сметище. Народът се надява да поникне тревата, за да скрие фасовете, които са застлали като килим зелените подблокови пространства.
И докато това ще се скрие чак до есента, останалите боклуци няма да могат. В повечето комплекси найлонови торбички са заляли градинките и са се закачили чак по дърветата. Кутии от цигари, празни пластмасови бутилки, опаковки от вафли и чипс, чаши от кафе, боклуци, събрани в торби и метнати през балконите, стари дрехи, обувки, същинско сметище.
И тук няма как да виним нито хората от "Чистота"-та, нито общината.
Крайблоковите пространства са на хората, които живеят там, а мръсотията е тяхно дело. Вместо да се разходят до контейнера за боклук, те мятат през терасите останките от вечерята си, обелките от картофи и всичко, което им е излишно.
Толкова ли е трудно да си събереш боклука в една торбичка и да го изхвърлиш в определените за целта места?
Кой е длъжен да мете след теб?

Всички се правят, че изповядват европейските ценности, но ги забравят още като прекрачат прага на дома си.

Не трябва ли да се върнат съботниците и всеки да слезе да чисти това, което той или съседите му са хвърляли през седмицата? Това ще повлияе доста възпитателно още на втория съботник. Някои имат спомени и знаят. Като по друг начин не става, явно трябва да стане по принуда. Иначе язък ни за най-добрия град за живеене!