Рекордни 61 участници от 30 учебни заведения – училища, детски градини и школи, се включиха в тазгодишното издание на превърналата се в традиция изложба на ВиК-Бургас „Водата е живот”. Всяка година интересът на малчуганите и пламът на техните преподаватели увеличават привържениците на инициативата, подкрепена от Община Бургас. Участниците бяха на възраст от 4 до 15 години, като сред най- малките бе очарователната Дария Николова. Награждаването на всички малки таланти се състоя тази вечер в залата на Дружеството на бургаските художници.

Престашето на ВиК – Бургас Димитър Гюров поздрави децата, родителите и официалните гости и заяви, че се радва, че вече 17 години инициативата привлича все по-голям интерес. Той благодари на партньорите в лицето на Община Бургас, областна администрация и педагога Златка Бобева. Сред официалните гости бяха областният управител Вълчо Чолаков, народният представител и председател на Комисията по екология в НС Ивелина Василева, която бе и патрон на изложбата, зам.-кметът Руска Бояджиева и изпълнителният директор на ВиК-Бургас Ганчо Тенев.

„Тази изложба събира на едно място толкова млади художници и творци. Те обединяват две характерни за бургазлии неща – талантът и любовта към природата. Радвам се, че децата са се вдъхновили от темата, защото водата е ресурс, който трябва да опазваме и ползваме разумно. И точно това е посланаието на прекрасните картини, които са сътворили нашите деца. Гордеем се с Вас. Обичайте природата и продължавайте със същата обич да се отнасяте с нея. С удоволствие ще взема експонат от изложбата в Народното събрание”, заяви Ивелина Василева.

Красивите платна трогнаха областния управител на Бургас Вълчо Чолаков.

„Като родител разгледах Вашите картини с огромно удоволствие и Ви пожелавам винаги да виждате природата по този начин – тревата да е зелена, водата да е чиста, слънцето да е ярко, да е светло, така както е светло във вашите душички и сърчица. Искам да благодаря на всички присъстващи родители, че сте създали такива прекрасни деца и да Ви уверя, че от нас зависи да виждаме природата не само по начина, по който децата я рисуват, но и това тяхно възпитание да продължи години наред. Благодаря на инж. Тенев и нашия любим депутат Ивелина Василева за тази инициатива, защото тук, на едно място, виждаме освен много красота и талантливи художници, много добри идеи за това как да стопанисваме нашата природа и една огромна отговорност, която възпитаваме в нашите дечица към околния свят”, заяви Вълчо Чолаков.

Зам.-кметът Руска Бояджиева поздрави родителите и преподавателите за мотивацията, която предават на децата да рисуват.

Всички участници получиха почетни грамоти и награди от ВиК Бургас.