Българин е в критично състояние в болница в Пекин. На 9 март 31-годишният Николай Маринов е паднал от мост в китайската столица, вследствие на което е с тежки счупвания на гръбнака и по краката, както и със сериозен кръвоизлив в корема. Оказана му е помощ, но от болницата се въздържат от животоспасяваща операция.

Интервенцията ще струва 40 хиляди евро, а застраховката му не покрива напълно тази сума. Министерството на външните работи увери Bulgaria ON AIR, че е дало гаранция на болницата, че парите за лечението на Николай ще бъдат изплатени.

Николай работи като учител в китайско училище, където преподава английски език. По този начин той издържа родителите си и 18-годишния си брат.

Веселин Найденов, който е близък приятел на пострадалия, обясни в "България сутрин", че състоянието на Николай е стабилизирано, но остава доста тежко. Предстои му най-сложната операция.

"Трудността е, че в Китай дори и за китайските граждани, когато стане злополука, трябва първо да извадите парите от своя джоб и след приключване на лечението застрахователната компания изплаща средствата обратно", обясни Найденов пред Bulgaria ON AIR.

Сумата обаче не е изплатена и болницата отказва операция, тъй като съгласно договора на Николай неговите работодатели не носят отговорност за злополука в почивен ден.

Веселин беше категоричен, че в никакъв случай Николай не е имал желание да сложи край на живота си и случката е инцидент.

По думите му пострадалият е отговорен човек, който е загрижен за другите.

Николай е контактен и е споделил на приятеля си, че се притеснява за това какво ще се случи с родителите му.

"Бихме били безкрайно благодарни на всички, които могат да помогнат. В момент, в който някой има нужда и друг се притича на помощ, разбираш до каква степен човечността е останала в нас. Надявам се хората да разберат", призна Веселин Найденов.

Има открита дарителска сметка за Николай. Всеки, който иска да помогне, може да го направи на:

Сметка: 02/0000000022501711
IBAN: BG19STSA93000022501711
BIC: STSABGSF