Приемна майка заведе дело за разсиновяване на 6-годишно дете с шокиращия мотив, че момчето имало "утвърдена хомосексуалност". Информацията предава сайтът Мениджър.News, като се позовава на репортаж на bTV. По делото са назначени съдебно-психиатрични експертизи, извършени и подписани от психолог и психиатър. Според тях следите водят до приемното семейство в Ямбол, където детето е живяло преди да бъде осиновено, стана ясно от репортаж на bTV. Служебният защитник на детето, адвокат Дарена Миткова сподели, че детето е жертва, с вече деформирана психика. "Разбрах, че от мъжа в приемното семейство спрямо детето са извършвани действия със сексуален оттенък. ”, заяви тя. Добричкият съд излиза с решение и становище, в което пише, че "по време на настаняването на детето в приемно семейство, приемният родител "Чичо Гошо" и детето са имали съвместни забавления със сексуален оттенък, което е довело до нарушаване на сексуалната му идентичност".

Експертизата и решението са изпратени до дирекция „Социално подпомагане” в Ямбол за проверка на приемния родител. Два месеца по-късно, обаче, социалните не са извадили семейството от списъка с приемна грижа с аргумента, че трябвало да има конкретни доказателства. Директорката на дирекция "Социално подпомагане" в Ямбол Мария Славова обаче е уволнена. Като причина, тя посочи предприетите от нея действия да изведе друго дете, настанено при същото приемно семейство.

„Забележката по повод моята работа дойде, когато през месец декември постъпи сигнал за насилие от страна на приемен родител над дете, което е вече осиновено. Към този момент там имаше настанено второ дете. Сигнализирахме Районната прокуратура. На свикана от мен среща не присъства представител на Регионалната дирекция за социално подпомагане в Ямбол. Тяхното присъствие беше ключово, защото при тях се води регистърът за приемни родители и от тях зависи кое семейство ще бъде заличено от него”, обясни пред bTV Славова.

По думите й взетото от нея решение детето да бъде изведено от приемното семейство не е в противовес със закона.

„Считам, че при такъв сигнал то незабавно трябва да бъде изведено и го направих. Фрапиращото е, че когато съобщих на приемното семейство, те ме попитаха – Милена Янъкова и кметът на общината знаят ли. В телефонен разговор с Милена Янъкова (бел.р. директор на Регионалната дирекция за социално подпомагане) тя също ме предупреди да внимавам, защото братът на жената от приемното семейство е „голям човек”, разказа още Славова.

Тя допълни, че има съмнения в поведението и на второто дете, но в момента се води разследване и не може да бъде дадена повече информация. Според нея се упражнява слаб контрол върху приемната грижа у нас.

Разсиновеното 6-годишно момченце вече е настанено в социален дом в Добрич. Заради травмите от преживяното с детето ще работят психолози. Шансът да бъде осиновено отново е минимален.