Дюните на „Каваци” са били разорани още през работната седмица, предполага директорът на РИОСВ-Бургас инж. Тонка Атанасова.

„Имало е хора, които са заснели този верижен трактор. Доколкото знам, в социалните мрежи започват да се появяват снимки. Ние имаме зелен телефон, но не бяхме уведомени. Ще помоля всички граждани, които видят нещо подобно, да ни сигнализират”, заяви за БургасИНФО Атанасова.

„С колегите останахме потресени от това, което видяхме на място. Една огромна пясъчна дюна е била до такава степен разрушена, че пясъкът от нея беше разсипан. Използвана е голяма тежка механизация, която е оставила верижен път в пясъка. Видяхме едно вандалско деяние”, заяви още тя.

Според директора на РИОСВ-Бургас Законът за защитените територии предвижда глоба от 1000 до 10 000 лв. за деянието. Извършителят обаче може да бъде глобен и по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие или по Гражднаско-процесуалния кодекс, където са компетентни други органи. Със случая са ангажирани още Икономическа полиция и прокуратурата.

„Понеже не е засечен извършителят на деянието и ние не можем да твърдим в каква част тези дюни са засеганти и чия собственост е имотът, в който се намират, в първия работен ден ще извършим проверка съвместно с Министерствто на туризма. Целта е да видим дали този имот е изключително държавна собственост или е частен. Ще поканим и геодезист за заснемане. Видимо площта е голяма, затова искаме лицензиран геодизист да заснеме, за да видим каква част от дюната е изчезнала”, заяви Атанасова. Тя се надява снимките, направени от граждани, да помогнат за решаване на случая.