Десетки сигнали за предполагаемата самоличност на мъжа, извършил дръзка кражба на кутията с дарения за децата със спинална мускулна атрофия от магазин в комплекс „Изгрев”, са получени след публикуването на видеото от посегателството в социалните мрежи и медиите. Припомняме, че 11 януари т.г. маскиран разби вратата на търговския обект, нахлу вътре с взлом, прехвърли се през щанда, а след това със сини хирургически ръкавици започна един по един да отваря шкафовете, за да търси оборота. Пари не намерил, но пред очите му попаднала запечатана кутия с дарения за болните деца. Без да се замисли, бандитът я грабнал и избягал с нея.

Едноминутен запис от видеокамерите в търговския обект, запечатал посегателството, бе разпространен днес в социалните мрежи и широк обществен отзвук.

„Нека оставим полицията да си свърши работата”, категорични бяха служителите на магазина. „Клипът беше разпространен с една единствена цел- не за да търсим сензация, а за да може извършителят да бъде разпознат- виждат се и очите, и дрехите, и обувките му. И това вече е факт. Прави впечатление обаче един друг детайл- в кампанията за набиране на средства, се включиха много по-малко хора, отколкото тези, които сега проявяват интерес, именно заради медийния шум. Нека обществото се замисли над това. И вместо да хаби енергия в коментари на сензации, да направи нещо добро и да помогне на дечицата. Защото в цял свят те ползват безплатни лекарства, рехабилитация и пр., а тук държавата е вдигнала ръце от тях. Най-лошото е, че има хора, които посягат и върху малкото за нуждаещите се”, коментираха от търговския обект.

Кутии за набиране на средства в подкрепа на децата в неравностойно социално положение са поставени във всички обекти от търговската верига. Дарения са направили включително и служителите от всички магазини от веригата. Колко са парите в откраднатата кутия не е ясно, тъй като тя е била запечатана.

Управата на магазина заяви, че децата няма да бъдат ощетени. И независимо от резултата от разследването по случая, средства към сдружението, ангажирано с проблемите на децата със спинална мускулна атрофия, ще бъдат преведени.