Миналото лято ще се запомни в Бургас с големите пожари, които бушуваха с дни. За един от тях дори се наложи в гасенето да се включи хеликоптер. Сега отново сме в пожароопасен сезон, защото наближава жътва. Затова Ви представяме съветите на бургаските огнеборци как да избегнем опасни ситуации. Прочетете ги, защото често освен ниви, в пламъците попадат и вили, а човешки животи са изложени на риск.

За земеделците:

Парцелиране и осигуряване на пожарозащитни ивици (не по-малки от 6м) в земеделските земи, засети с житни култури - осигуряване земеделската техника и площадки за зареждане с леснозапалими течности (ЛЗТ) и горими течности (ГТ) с пожаротехнически средства.

При складиране и/или съхраняване на открито в земеделските земи грубите фуражи (слама, сено и др.) се обособяват на фигури.

При жътва в площ над 100 дка се осигурява дежурство на трактор с водач с прикачен плуг, а при жътва в участъци с обща площ над 2000 дка се осигурява допълнително и техника за пожарогасене

Общи правила за недопускане на пожари в житните масиви

Да не се допуска палене на открит огън, тютюнопушене и паркиране на моторни превозни средства в площите с житни посеви и в непосредствена близост до тях от настъпването на фаза “восъчна зрялост” до окончателното прибиране на реколтата.

Абсолютно е ЗАБРАНЕНО е паленето на стърнища след прибиране на реколтата. Трябва да се спазват поставените предупредителни и забранителни знаци покрай посевите през периода от восъчна зрялост до прибиране на реколтата.

Пожарнокарите призовават при инцидент да се сигнализират съответните държавни органи при нарушение на правлата за пожарна безопасност от граждани и лица от ведомства и организации, работещи в близост до посеви, площадки за съхранение на зърно и складове за фураж.

При пожар веднага трябва да се съобщи на телефон 112, след това незабавно да се започне гасене с подръчни противопожарни уреди, съоръжения и да се организира евакуация на застрашените от пожара хора, имущество, животни и техника.