Водачите да не прибързват със смяната на зимните гуми, въпреки високите температури от последните дни. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ експертът по пътна безопастност и бивш директор на КАТ комисар Алекси Стратиев.

При трайно положителни градуси е добре зимните гуми да се сменят с летни, но прогнозите не сочат скорощно настъпване на топло време, уточни експертът. „Правилото за смяна на зимните с летни гуми е, когато средната дневна температура е над 7 градуса. По прогнозите на синоптиците температурите в края на месеца ще са под 7 градуса, така че има условия да се продължи ползването на зимни гуми. Няма задължение да се кара само със зимни гуми, водачите могат и с летни, стига те да са с грайфер над 4 мм. Всеки водач индивидуално трябва да прецени, но прогнозите не са добри за края на месеца, така че нека да си останат със зимни гуми“, коментира комисар Алекси Стратиев.

Той добави, че тази седмица се провежда операция по отношение ползването на каски за мотористите и колани на водачите на автомобили, както и детски обезопасителни столчета. Акцията ще продължи до 18-ти март. Все още обаче културата на българските шофьори е на ниско ниво, добави той и призова водачите за контрол над скоростта на пътя.

Той обясни, че основните причини за инциденти при мотористите са както несъобразената скорост, така и предприемането на рискови маневри на пътя.