Поканих на среща днес директора на РИОСВ Бургас инж. Тонка Атанасова, заради продължаващите сигнали и опасения на бургазлии за чистотата на въздуха в Бургас. Въпреки, че замерванията на автоматизираните станции показват, че няма завишение на измерваните от тях показатели, притесненията и недоверието на хората са факт, както и неприятните миризми в определени дни. Това оповести кметът на Бургас Димитър Николов по повод притесненията на хората за миризмите във въздуха в града.

„Настоявах още в сряда, да бъде насрочена среща в екоинспекцията с представители на най- големите промишлени предприятия, на която да бъдат поканени и екоорганизации, инициативни комитети, граждани, медии, Комисията по екология и РЗИ Бургас.

Опасенията на хората безспорно означават, че те не получават адекватна и навременна информация от компетентните контролни органи – РИОСВ и РЗИ, както и от самите предприятия“, заявява още кметът Николов.

Въпреки, че Община Бургас няма правомощия да налага глоби, той продължава да настоява МОСВ да задължи „ЛУКойл Нефтохим“ и „Кроношпан“ да закупят мониторингови станции, които да бъдат монтирани в различни точки на града и да извършват 24 часов мониторинг на въздуха, а резултатите да се излъчват онлайн.

„Все още очаквам и отговор от екоминистерството за ново технологично решение за рекултивация на старите еко щети на рафинерията, както и за преразглеждане на комплексното разрешително на „Кроношпан“ и предприятието да бъде задължено да извършва 24- часов мониторинг на емисиите във въздуха.

Заради недоверието на гражданите настоявам да се предизвикат контролни замервания от Изпълнителната агенция по околна среда и резултатите да бъдат оповестени и разяснени на гражданите.

Още днес съм задължил поддържащите фирми да започнат миене на основните бургаски улици, за да се намали риска от завишаване на замърсяването с фини прахови частици. Готов съм да предоставя мобилната станция на РИОСВ, за да извършват замервания в различни точки на града спрямо сигналите на гражданите.

Очаквам до утре РИОСВ да оповести часа на срещата, а РЗИ да излезе със становище дали неприятните миризми, които се усещат в града, носят риск за здравето на хората“, настоява кметът Димитър Николов.