Заподозреният за палежа на катафалка в бургаския ж.к. „Славейков“ Иван Пишиев твърди, че няма нищо общо със случая, от месеци не е в бизнеса и в момента е безработен. Той смята, че обвиненията срещу него са на лична основа. Припомняме, че 37-годишният мъж беше задържан вчера сутринта за пожара пред блок 2, собственост на Румяна Черкезова, която има малка погребална агенция. Вечерта, в 20,30 часа Административният съд насрочи заседание по жалба на адвоката на Пишиев – Захари Кирилов, и отмени заповедта за полицейско задържане. Минути след това репортер на БургасИНФО разговаря с Пишиев.

„В момента съм безработен. Разбрах, че съм заподозрян за палежа, след като сутринта вчера ме беше търсил някой от непознат номер, на който не успях да отговоря. Чух се по-късно с един приятел, който ми каза за случая, който прочел в медиите. Тогава направих връзка с този номер, който ме е търсил по-рано. Веднага се обадих на адвокат, защото много убедително се пишеше по мой адрес. В присъствие на адвокат вече се обадих на номера, от който ме бяха търсили по-рано и действиетлно се оказа, че е полицай. Казах му, че до половин час ще отида във Второ РУП. Не съм се крил, не съм правил нищо, за да възпрепятствам разследването, защото нямам нищо общо със случая. Отидох във Второ РУП, в началото ме пуснаха с адвоката, като при качването в канцеларията на оперативен работник, ми меше зададен въпрос дали съм съгласен да дам натривки за остатъци от горящи вещества. Аз се съгласих, защото нямам нищо, което да крия.Оперативният работник изведе адвоката навън и каза, че неговият началник имал да ми зададе 2-3 въпроса. Те отнеха няколко часа. Аз постоянно питах какво става, защо още ме държат, защо не пускат адвоката ми. Задаваха ми въпроси, които не бяха свързани по никакъв начин с разследването. Не обръщаха внимание на искането ми за адвокат. Стоях в една канцелария с един полицай около 3 часа. Исках да се обадя на адвоката ми, не го пускаха. Към 17 часа дойде един оперативен работник и ми каза, че ме задържат като заподозрян за палеж. Аз съответно се облещих и пак търсих адвоката си. Казаха ми, че по-късно ще се чуя с него. Докато не ме закараха в съда около 20 часа, аз не видях адвоката си. С него се срещнах в съдебната зала. Преди това не го пуснаха при мен“, каза Пишиев пред БургасИНФО.

Той заяви, че с Румяна Черкезова е работел повече от 6 години, до март месец. „От тогава не съм във фирмата, даже сигнализирах Инспекцията по труда, която й направи проверки и доколкото знам има 13 акта, тъй като не бяха изплащани заплати и отпуски. Аз там вършех всичко, бях погребален агент. В момента не се занимавам с такава дейност. С тази жена имах интимни отношения. Тя е казвала, че ще направи всичко възможно да ме вкара в затвора.“, заяви той.

Неговите предположения за палежа са, че той е резултат от отношения между фирмите, работещи в момента на пазара в тази сфера.

„Пак, научавайки от медиите, имам спомен за палеж на катафалка на друга фирма през лятото. Румяна Черкезова и собственичката на катафалката, която беше запалена тогава, са на нож. И това е от 10 години, постоянно се заплашват, дори и пред клиенти. Нямам представа, аз просто оценям фактите, не мога да твърдя, че е така.“, каза още Пишиев.