Грета Аспарухова е млада жена в инвалидна количка от Бургас, която преди месец пое борба с институциите и наемателите на плажовете, за да може да се осигури достъп на хората с двигателни проблеми до тях (виж ТУК). Вече повече от месец развитие няма, плажовете са все така недостъппни, а остатъците от миналогодишни рампи са дори опасни. Няма и тоалетни или други удобства за хора с физически проблеми.

Дали обаче осигуряването на достъп до плаж е изграждане на достъпна среда, не само за хората с двигателни проблеми, а за всички? Това е въпрос, по който секретарят на фондация "Безопасни улици от Валя" Михаил Попов повдига от години. Ето какво написа той в социалната мрежа по повод каузата на Грета, с която работят в една посока - Достъпност:

"Не Грета, не си права!!! Достъпност не е да отидеш до плажа с кола и от там сама да можеш да стигнеш до морето или до шезлонга! Достъпност е да можеш да излезеш от къщи и да можеш да отидеш до там без кола, да можеш да се придвижиш с количката по всеки един тротоар, да влезеш във всеки един магазин, във всяка една обществена сграда, да можеш да пресечеш на всяко кръстовище! Оставяйки колите да паркират по тротоарите, отрязвайки на хората основните пешеходни маршрути държавата и общините теглят една майна не само на хората с двигателни проблеми, а на всеки един Човек!!! Мисленето на всеки един в тази държава и най-вече на служителите в институциите трябва да е насочено към Човека и тогава много неща ще се променят!", казва михаил Попов, който е близък приятел на Грета.

"Боря се да има ясно определени правила какво е достъпност и как трябва да бъде изградена тази достъпност. Някой да хвърли две дървени скари не е достъпност. Достъпност е да мога аз сама да се кача на рампа и да стига до място с шезлонг без проблем, да имам пътека до тоалетна без да се налага някой да ми помага", казва Грета, която е решила да съди държавата за това, че конституционното право на хората с двигателни проблеми да бъдат навън, да стъпват на плажа, на улицата им е отнето. "99% от хората в инвалидни колички нито могат да излязат от домовете си, нито могат да стъпят на улицата, а плажът е мираж", добавя още тя в репортаж на bTV.

Повече за проблемите с достъпността на хората с двигателни проблеми вижте във видеото:

На тази жена в инвалидна количка наистина й кипна! Вижте какво написа Грета в открито писмо до премиера