От началото на годината на 340 000 туристи са посетили област Бургас. Всички те закусват, обядват или вечерят в някое от 4700-те заведения в региона и заедно с жителите на общините генерират хиляди тонове биоразградими отпадъци. По-конкретно по 39 000 тона на година, като това обаче не е обикновен боклук.

„Община Бургас е една от трите, които могат да получат финансиране за изграждане на система за анаеробно третиране на биоразградими отпадъци. След цялостен анализ на територията на страната са идентифицирани няколко района, които са подходящи за такава инсталация. Бургас е особено подходящ, защото голяма част от генерираните отпадъци са от хранителен характер. През туристическия сезон около 70% от отпадъците са биоразградими. Затова Община Бургас вече се подготвя за кандидатстване по този проект”, каза Ивелина Василева, председател на парламентарната комисия по околната среда и водите. Днес тя, министърът на туризма Николина Ангелкова, зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, ръководителят на отдела за кохезионна политика и екооценки в Главна дирекция „Околна среда“ към Европейската комисия Джордж Кремлис, кметът на Бургас Димитър Николов, председателят на КРИБ Бургас Стоян Караненов, Боян Томов от Kmeta.bg, областният управител Вълчо Чолаков, кметът на Поморие Иван Алексиев, кметът на Созопол Панайот Рейзи, директорът на БАБХ-Бургас д-р Георги Митев, заедно с представители на туристическия бизнес участваха в дискусия „За по- чист морски туризъм“. Неин организатор е Kmeta.bg.

Според министъра на туризма 340 000 туристи са посетили област Бургас от януари до май, което представлява 3% ръст в сравнение с миналата година. А приходите от нощувки са 20 милиона лева, което пък е 2 % ръст. Ивелина Василева сподели, че в Бургас има най-голям туристически интензитет, като на глава от населението се падат 19,5 туристи.

„Когато биоразградимите отпадъци се депонират се генерира голям обем газове, които имат парников ефект. Когато те биват третирани, първо може да се получи много качествен компост, който да подобри състоянието на почвата и зелените площи, второ – отделя се биогаз, който може да бъде използван за производство на топлоенергия и електроенергия”, каза Василева.

Тя посочи, че регионът е за пример и заема водеща позиция с шестте си пречиствателни станции и трите регионални системи за управление на отпадъци – в Бургас, Созопол и Малко Търново. Изграждането на инсталация за анаеробно третиране на биоразградими отпадъци само ще подобри чистотата на околната среда.