Вертолетът "Пантер" на ВМС е паднал във водите на Черно море край Варна след съприкосновение с военен кораб, съобщи началникът на щаба на ВМС. Падналият в Черно море вертолет AS "Пантер"-565 MB на Военноморските сили ще бъде изваден от водата за нуждите на следствието, което вече започна, съобщи началникът на щаба на ВМС капитан първи ранг Георги Пенев, цитиран от БТА. По думите му разследването ще установи каква е причината за инцидента.

Инцидентът стана край устието на река Камчия около 12.30 часа. Пенев посочи, че вертолетът е паднал в морето, след успешно изпълнение на задачата си по време на тактическото учение "Черно море-2017". Инцидентът се е случил при изпълнение на маневра към авиобаза "Чайка", за да се прибере, когато машината е влязла в съприкосновение с кораб и паднала във водата.

На борда на военния хеликоптер са били трима капитани - на 38, 49 и 50 години. Членовете на екипажа на фрегата „Дръзки“ и водолазен екип са действали незабавно за оказване първа помощ на пострадалите.

Тримата членове на екипажа на вертолета са откарани във Военноморската болница във Варна. Командирът на вертолета - капитан Георги Анастасов, на 38 г., e починал. Той е бил без самостоятелно дишане, без сърдечна дейности, с трайно разширени зеници и в кома още при пристигането си на пирса на Морската гара, съобщиха от ръководството на Военната болница във Варна. Въпреки реанимационните мероприятия сърдечната дейност на мъжа не е възстановена.

Води се разследване, както от страна на Военноморските сили, респективно на Министерство на отбраната, така и от страна на „Военна полиция“, съобщи още капитан първи ранг Георги Пенев. В момента се изяснява ситуацията, при която е възникнал инцидентът и все още не може да се коментира дали става въпрос за външна намеса, грешка на пилот или техническа неизправност.

По-рано от Министерство на отбраната съобщиха, че инцидентът е станал при маневра след изпълнена задача "артилерийска стрелба по надводна цел".

Загиналият пилот капитан Георги Анастасов е роден на 4 октомври 1978 г. в Ямбол. Завършил е средно образование в Математическа гимназия „Атанас Радев“ и висше образование в Националния военен университет „Васил Левски“, факултет „Авиационен“, със специалност "летец-пилот за ВВС". Постъпва на военна служба през 2002 г. в поделение 24 870 – Каменец като инструктор-командир на взвод. На сегашната си длъжност - старши пилот в авиационно звено на военно формирование 36 940 – Варна, е назначен през 2011 г. Награждаван е многократно с грамоти и предметни награди от министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на формированието.