„БургасБус” пуска три нови линии от този петък (24-ти февруари). Те са последната от серията промени в транспортната схема. Нововъведенията са направени след тримесечни наблюдения. Това каза управителят на общинския превозвач Петко Драгнев.

За удобство на живеещите и работещи в ж.к. “Меден рудник” ще бъдат въведени линии – Б11, Б12 и 9, които ще осъществяват директна връзка с комплексите “Изгрев” и “Славейков” по маршрути, различни от тези на бързите линии.

Досегашната линия 11А запазва маршрута си на движение от Терминал Изгрев до ЖП гарата, откъдето ще бъде удължена през ул. „Индустриална” до „Меден рудник”, зоните В и Г по пътя на линия Т1. Номерът под който ще пътуват автобусите по тази линия ще е Б11.

По същия начин ще бъде надградена и линия 12А – новият й номер е Б12, маршрутът от Терминал Славейков, през бул. „Демокрация” до Автогара Юг също се удължава до ж.к. „Меден рудник”, но до терминала автобусите ще минават през зона А по пътя на тролей Т2.

Двете линии Б11 и Б12 ще улеснят транспорта в Южна промишлена зона – кв. Победа и кв. Акациите.

За разлика от 11А и 12А, които влизаха на автобусен терминал Юг, за спиране на линии Б11 и Б12 до Ж.П. гарата са отредени следните спирки: в посока към Терминал Меден рудник – сп. Транспортна болница (бул. Иван Вазов); в посока към комплексите Изгрев и Славейков – спирката на Т2 на площад Царица Йоана.

Маршрутът на линии № 91 и № 92 ще бъде преобразуван в новата линия 9. Тя ще запази възможността на пътниците от всички зони в ж.к. „Меден рудник” да направят връзка с центъра на гр. Бургас, с площад „Трапезица”, както и с МОЛ „Галерия” и другите търговски центрове, разположени на ул. „Янко Комитов” в ж.к. „Славейков”.

Алтернатива на тези, които досега се придвижваха до ул. „Гладстон” и ул. „Сан Стефано” са спирките по бул. „Христо Ботев” – новата „стара” спирка „Ботева”, „Операта” и „Транспортна болница”, а в другата посока „Областна управа” и „Тройката”.

За вътрешна връзка между отделните зони в ж.к. Меден рудник ще може да бъде използвана както новата линия 9, така и обслужващата м.с. Върли бряг – 9а /виж маршрута й тук/.