Ангел Дечев е смелчакът, извадил Светия кръст от студените води на морето на Йордановден в Приморско. Въпреки ниските температури и обилен снеговалеж, 29-годишният младеж от морския град успя да надвие двама други мераклии и пръв да стигне до християнския символ. Стотици жители и гости на Приморско станаха свидетели на традиционния ритуал.

Празничната програма в Приморско започна в църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ със Света литургия и Велик водосвет. След това миряните се отправиха в литийно шествие към пристанището, където беше извършен ритуалът по спасяване на Светия кръст.

Кметът на община Приморско д-р Димитър Германов, зам.-кметът Захарина Неделчева, председателят на общински съвет Златина Тюлиева и служители на общинска администрация също станаха част от християнската традиция.

Ритуалът по спасяването на Светия кръст символизира кръщаването на водата и напомня за това, че Исус Христос е бил кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. Според вярванията, през нощта срещу Богоявление небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Празникът е познат още като Зимен Кръстовден, Водици, Водокръщи.