Амбулаторните листове от лекарите вече ще служат като извинителна бележка в училище. Целта е да спре фалшификацията на медицински бележки, което често се прави от самите ученици, предаде БНТ.

Извиняването на отсъствия по болест вече ще е възможно само с амбулаторен лист, който ще се издава от личния лекар. Малките извинителни бележки, популярни до сега - са напълно невалидни. За това са се споразумели образователното и здравното министерство в опит да бъдат пресечени порочните практики за фалшиви извинителни бележки.

Зам.-министърът на образованието Диян Стаматов каза, че на много места учениците след 5-и клас започват да фалшифицират извинителните бележки, като с това дават лош сигнал за началото на своя живот.

Добрият пример идва от Враца, където проверките на Регионалното управление на образованието показали, че злоупотребата с медицинските бележки прикрива сериозни нарушения в учебния процес. За това тук от години отсъствия се извиняват само след амбулаторен преглед.

Не липсват обаче и отрицателни мнения, според които рестриктивната мярка само ще маскира проблема.

С мотива, че училището преди всичко възпитава, образователното министерство е на мнение, че това е най-добрата мярка срещу фалшивите бележки, която ще реши с години премълчаван проблем.

Бележките за извиняване на отсъствие по домашни причини остават в познатия до сега формат, написани четливо и грамотно само от родителите.