Духът на село сунгурларското село Подвис е на път да изчезне, ако спешно не бъде направен ремонт на читалището. То е гордостта на местните жители, хранилището на много ценни книги, сцена на фолклорни състави и изпълнители. Сега хората Подвис се обединиха в благородна кауза, за да спасят НЧ „Христо Ботев – 1928 г.“. Помогнете!

„Ако дойдете в село Подвис, в центъра, зад няколко големи дървета ще намерите сградата на НЧ „Христо Ботев-1928 г.”. От лявата страна има паметна плоча, която съобщава, че сградата е построена с доброволен труд, а в дясно е барелефа на патрона на читалището- Христо Ботев. Там често поставяме цветя, четем негови стихове на национални празници.

Във фоайето има две витрини. Едната със снимки на млади участници в различни фолклорни изяви. Отдавна много от тях са станали баби и прабаби, а не малко вече са починали. В ляво са портретите на бележити личности, посетили селото- Филип Кутев, Камен Калчев, Веселин Ханчев, Валери Петров и много други. Преди време, посрещайки немски туристи, виждахме учудените им погледи, гледайки удобните столове, красивата сцена, големите полилеи. На сцената са пели много състави и известни изпълнители, дори звездата на българската естрада Лили Иванова е огласяла красивия салон на читалището“, спомнят си с носталгия местните жители за славните години на читалището.

То е най-важното културно средище в селото.Тук се подготвя вокалната група за изворен фолклор, донесла много награди от фестивали и надпявания. Читалищната библиотека разполага с над 16 000 библиотечни документи. В архивния фонд ще намерите „История на България” от К. Иречек, преведена от немски от Екатерина Каравелова.Там има и „Рибен буквар” на П. Берон, стар том от Ф. Достоевски на „Престъпление и наказание”.

Тази година обаче нови книги, няма да има. Причината - няма пари! А средства спешно трябват за ремонт на покрива на сградата. При дъжд тече в залата с книгите, таванът е покрит с мухъл, служителите с легени се опитват да събират водата, покриват с найлони компютрите. Сцената е прогнила, както и дограмата на прозорците, а стъклата падат.

„Полагаме усилия за набиране на средства. Открита е и банкова сметка. Сумата преведена до сега е недостатъчна за започване поне на частичен ремонт. Ако бъдем подпомогнати, ще запазим за идното поколение събраното с грижа и любов богатство. Помогнете за това!“, зоват от читалището.

Банковата ни сметка е: Народно читалище „Христо Ботев-1928 г.”

8450 с.Подвис , обл.Бургас

IBAN BG06STSA93000023740053 Банка ДСК