Клоун, акордеонист или брейкъри. Вече почти месец тези персонажи за кратко властват на Компаса в центъра на Бургас. Присъствието им обаче не е толкова силно, колкото на четириногия Снупи – котаракът, който се превърна в единствения жив символ на града. На 26-ти май той пострада жестоко и осъмна на любимото си място проснат с огромна рана на главата, тежки травми по цялото тяло и наранявания на задните лапи. Дали това бе издевателство – ритник, удар с камък от човек или инцидент – помитане от кола по случайност или не, ще остане загадка. Единственото сигурно е, че раните не бяха от бой с друго животно. Тази версия бе напълно опровергана от ветеринарите.

Какво се случва с Пазителя на Компаса месец след тежките травми?

Снупи първоначално бе настанен във ветиринарна клиника „Мобивет”, които изиграха ролята на реаниматори и го стабилизираха, за да не получи инфекция и да започне да се храни. След това котаракът се озова в Сдружение „Милосърдни сърца”, които го изпратиха в клиника в Стара Загора. Там продължават с лекарствата и имуностимулантите. Раната на главата е значително по-добре. В края на седмицата ще му се правят нови кръвни изследвания, които ще покажат на какъв стадий е гъбичната инфекция. Общото състояние на Снупи е много по-добро, вече търси внимание и ласки. Но дали ще ги намери? Писан ще бъде кастриран, след като е в състояние да понесе упойката. Това се налага, защото има котешки СПИН, който не е заразен за хората – опасен е само за котките. Затова той трябва да живее или като единствен домашен любимец, или с друга спинозна котка.

Тук е моментът всички, които искаха да го осиновят, да покажат човечност и да дадат топъл дом на едно добро, изстрадало и мило същество. След инцидента желаещите да го приберат бяха много. Десетки му оставяха храна в клиниката в Бургас и питаха как е. Тестът за човечност обаче вече е съвсем различен.И ако някой наистина иска да помогне - сега е моментът!


Снимки: Сдружение "Милосърдни сърца"