Дългогодишна съдебна битка на реститути за земя в ж.к. „Славейков“ в Бургас са довели до бунта на жителите от трите блока – 1, 1 А и 1 Б, известни като Поморина. Вече трети ден задблоковото им пространство, което до скоро е било само терен за игра на децата и междусъседски срещи, се превърна в терен, обграден от полиция като в екшън филм. "Искаме въздух", категорични са хората, за чийто протест БургасИнфо писа две поредни вечери (вижте встрани ОЩЕ ПО ТЕМАТА). Местните жители искрено се надяват на подкрепа от Община Бургас, чиито представители – главният архитект Веселина Илиева и шефът на правната дирекция Златина Георгиева, се срещнаха с тях и бяха посрещнати с надежда. През годините общинската администрация е направила всичко възможно, за да защити терена от строителство. Преди дни там обаче беше поставена солидна ламаринена ограда, с която беше закрит вече частния парцел за изграждането на бъдеща 6-етажна жилищна сграда. Това беше последната капка на търпението и отприщи недоволството на местните хора. Оказа се, че зад това стои дългогодишна война, в която водеща роля има съдът.

Ето и хронологията на събитията, довели до ескалацията на напрежението, разказана от Златина Георгиева - директор на дирекция „Правно-нормативно обслужване“ към Община Бургас.

„Още през 1998-ма година е пуснато искане за възстановяване на собственост от две жени, които тогава са живеели в Бургас, в Поземлената комисия. Оттам са поставили въпрс към Техническата служа в Общината дали имотът е застроен и дали ако не е – може да се строи. От Общината са отговорили, че имотът е застроен и няма възможност за възстановяване. Поземлената комисия е отказала да възстанови земята. Това решение обаче е било обжалвано в съда.
Със съдебното решение от 1999 година се казва, че има части от имота, които могат да бъдат възстановени, посочени са кои са в експертиза и така ги възстановяват. След това собствените тръгват да искат изменение на Подробния устройствен план, а после вкарват в съда искане да бъде извършена делба. В крайна сметка хората, които претендират за земята, стават съсобственици на едно голямо УПИ и тръгват да правят делба. Към 2008 година внесохме въпроса в Общинския съвет, местният праламент отказа делба на имота. Но въпреки това съдът го раздели, като каза, че за тях обособява имот, а за общината – останалата част. Този терен си е рестутиаран. С актуализацията на плана на ж.к. „Славейков“ в Общинския съвет беше направено предложение този имот да се обособи за озеленяване, за да може да няма застройка. Това решение обаче беше обжалвано в съда и отново беше отменено. Собствениците са бургазлии, но сега разбираме, че скоро е имало допълнителна сделка.

В Общината има представени планове за строителство, които са връщани. Искано е издаване разрешително за строеж, което също е било отказвано. Архитектите дори са били заплашени с административни санкции, търгнало е административно производство. След като е нямало друга възможност, е издадено разрешение на строеж през 2013-та година. Но в момента разрешителното за отсичане на растителност е изтекло, което означава, че строителство не може да започне“, каза Златина Георгиева.

В крайна сметка стана ясно, че в момента инвеститор във въпросния терен се очертава фирма от Сливен, която е закупила земята от двете реститутки от Бургас. Жителите на околните блокове са буквално настръхнали срещу тях. През следващата седмица в Община Бургас ще се проведе среща, на която за пореден път ще се търси решение на проблема.