Десетки семейства от блоковете 1 и 1Б в к-с „Славейков”, които са две от крилата на известния, като Поморин жилищен комплекс от блокове, излязоха отново тази вечер на протест срещу предвиденото ново строителство точно под терасите им. Парцелът, на който трябва да бъде изграден новата сграда, беше маркиран преди дни от ограда, което нажежи страстите максимално.

Хората са категорично против застрояването в задблоковото им пространство, на което в момента има детска площадка и зелена площ с импровизирано игрище и беседка.

Това е място, което в момента десетки семейства използват за отдих и игра на децата. Ламаринената ограда обаче вбесява местните жители.

„Искаме слънце и място, където децата ни да играят свободно, а не поредната сграда, която да затапва прозрците ни”, казаха хората.

Страстите в момента са разгорещени и на мястото на протеста на бургазлии днес беше изпратена полиция. Община Бургас също имаше свои представители, които изслушаха хората и им обясниха сложния казус за строителството на сградата. Оказа се, че работата по нейното издигане не може да бъде започната, тъй като разрешителното за изсичане на растителност е изтекло. Това даде искра надежда на хората, че все пак пространството може да бъде опазено от ново застрояване.

Местните жители разговаряха с главния архитект на Община Бургас Веселина Илиева и директора на правната дирекция Златина Георгиева. Те бяха посрещнати с очакване от жителите за подкрепа.

Другата седмица ще се състои среща в Община Бургас, на която ще бъдат търсени варианти за решаване на проблема.

Какъв е казусът, за да се стигне до заграждане на част от градинката зад Поморина – очаквайте в BurgasINFO.