Трима души са в болница след отравяне с гъби, закупени от голяма търговска верига в столицата. Болните са от едно семейство и в началото на седмицата са консумирали заешка яхния с лук, моркови и култивирани печурки. Състоянието на болните е стабилизирано, те остават под постоянен лекарски контрол, съобщава Дарик

Мъж, съпругата му и нейният баща са били настанени в столичните „Александровска" болница и „Пирогов", след като консумирали гъби, закупени от търговска верига. Гъбите са били в насипно състояние, разпределени в щайги, съобщи Павлина Тодорова от отдел Връзки с обществеността в Александровската болница.

„Пациентите казаха, че гъбите са закупени от магазин. Част от гъбите още стояли в хладилника на семейството, което след като се прибере, щяло да ги предаде за анализ. Жената каза, че първо се е проявило при баща й. Него са го приели в Неврологията на болницата със съмнение за инсулт. Той бил объркан, дезориентиран и халюционирал, заради което те решили, че прави инсулт. По атропина в урината обаче лекарите разбрали, че става въпрос за гъбно отравяне. Дъщеря му останала като придружител и на следващия ден и при нея се проявила същата симптоматика. Мъжът й пък, когато ги оставил в болницата, се прибрал и ял още веднъж от същата яхния затова състоянието му е било най-лошо, тъй като се оказа, че е ял три пъти", обясни Тодорова.

Българската агенцията по безопасност на храните е наложила забрана на търговската верига да изтегля от обектите си в страната наличните количества печурки. Инспектори към агенцията са изискали документите за произход, годност и качество на всички видове гъби, предлагани във веригата.

От Здравното министерство предстои да проведат епидемиологично проучване по случая.