Две талантливи авторки сближиха Санкт Петербург и Бургас, превръщайки премиерата на общата си книга в празник на славянската словесност. Техните имена са Валентина Сергеева и Наталия Недялкова, а заглавието на стихосбирката - „Там, за зимой”. Строфите, които се намират между кориците й, бяха представени в Дома на писателя пред български и руски ценители на римите.

Валентина Сергеева е автор на 23 поетични книги и текстове на близо 300 песни, доктор на икономическите науки, вице-президент на Академията на руската словесност и изящните изкуства, носителка на знака "Гвардия на космонавтиката" и ордена на правителството на Белгия "Де Шевалие". Миналата година съдбата я среща с преводачката и поетеса Наталия Недялкова, която е известна на бургазлии като някогашен дългогодишен журналист във в. „Морски Труд”.

„Там, за зимой" кара читателя да се замисли за отношенията между хората. В душите ни понякога настъпват зими, но сезоните се редуват - след зимата идва пролет, лято и топлина в душите, които се обичат”, каза Валентина Сергеева. Тя благодари на Наталия, която нарече невероятен човек за съвместната им работа. Стилът на двете авторки изключително много си прилича, защото те не използват любовта като вечния лайтомотив, с който да захаросат поезията си. Напротив – всяка дума е капка в палитрата, наситена с екзистенциални преживявания и въпроси. Поезията им докасва еднакво ума и сърцето. Наталия и Валентина бяха поздравени от директора на Дирекция „Култура, маркетинг и връзки с обществеността” в Община Бургас Весела Йорданова.

Част от стиховете бяха представени от Мариана Французова, която е блогър на "Московский комсомолец". Макар крехката си възраст, тя е автор и на няколко книги, като написва първия си роман едва на 11 години. Специално участие на премиерата имаше и оперната певица Наталья Кузьминская, както и дуото Алла Плоцкая и Иван Беседин. Всички те ще зарадват бургазлии и руските гости на града с концерта „Да се разбираме”, който ще се състои в Концертната зала "Проф.Иван Вульпе" в Бургас на 15 юни от 19,00 часа. Режисьор на концерта е Сергей Воробьев, който е подготвил невероятен спектакъл. По време на него ще чуем песни по стихове на Сергеева в изпълнение на заслужилия артист на Русия Иван Беседин, лауреата на престижни музикални конкурси Сергей Зыков, народния артист на Русия Евгений Казановский, Наталия Кузьминская, Алла Плоцкая и млади изпълнители от студио "Съзвездие". Бургаското участие в концерта са младото дарование Далия Ангелова и художникът-музикант Жеко Стоянов.