На 74-годишна възраст почина боксовата легенда Мохамед Али, съобщи Си Ен Ен.

По-рано беше съобщено, че състоянието му е изключително тежко. Мохамед Али беше приет в болница във Финикс, Аризона, преди два дни заради сериозен дихателен проблем.

Highslide JS

Трикратният световен шампион по бокс в тежка категория страдаше от Паркинсон от 1984 г. насам. Някои свързват развиването на болестта с големия брой удари в главата, понесени от Али в рамките на кариерата му.

През 2014 г. на него му се наложи болничен престой и заради инфекция на пикочните пътища.

Вчера говорителят на Али Боб Гънел заяви, че състоянието на боксьора е стабилно, но отказа да коментира слуховете в медиите, че легендата не може да диша сам.

Опелото и погребението на легендарния боксьор ще бъде извършено в родния му град Луисвил, щата Кентъки.

През професионалната си кариера големият спортист е участвал в 61 мача, има 56 победи, от които 37 с нокаут и само пет поражения. Името му се превърна в символ на професионалния бокс, а неговата тактическа схема „ръцете работят, учите гледат, лети като пеперуда и жили като пчела“ се използва и досега. През 1999 г. Мохамед Али е признат за „Спортист на века“, припомня БГНЕС.

Освен с трите си титли в тежка категория от 1964, 1974 и 1978 година, Касиус Клей, който се прекръства на Мохамед Али след като приема исляма, е познат и като един от значимите борци за правата на афроамериканците в САЩ.

Поради проблемите с говора му неговите публични изяви не бяха чести, но през декември той беше една от известните личности, която заклейми кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп заради призива на милиардера за временна забрана за влизане на мюсюлмани в страната.